FR NL

Litouwse douane laat transport meststoffen richting Kaliningrad toe

Flickr

De Litouwse douane is voornemens bepaalde soorten meststoffen die van Rusland naar Kaliningrad worden vervoerd vrij te stellen van de opgelegde sancties. Als gevolg hiervan zou jaarlijks ongeveer 837.500 ton kaliumchloride en 1,58 miljoen ton minerale en chemische meststoffen via Litouwen kunnen worden vervoerd.

De redenen achter het voornemen om de doorvoer van Russisch-oorsprong meststoffen richting Kaliningrad toe te staan, zijn onbekend. Het besluit trad in werking op 10 juli, dezelfde dag dat er een nieuwe reeks beperkingen werd opgelegd aan de transporten naar Kaliningrad, die nu ook cement, alcohol, hout, glas, staal en ferrometalen omvat.

15 procent van het totale vrachtvervoer

Tegelijkertijd legde de Litouwse Spoorwegen (LTG) uit dat goederen onderworpen aan beperkingen die op zondag 10 juli van kracht werden, 15 procent uitmaken van het totale vrachtvervoer dat via Litouwen per spoor naar de Russische exclave Kaliningrad wordt vervoerd.

Tel daarbij de vrachtvolumes op die medio juli werden verboden, goed voor ongeveer 9 procent van het transitoverkeer, en LTG zag ongeveer 24 procent van zijn van oorsprong Rusland afkomstige treinverkeer verdwijnen na het opleggen van beperkingen.

Meer beperkingen in voorbereiding

Afgezien van de bestaande beperkingen op het vervoer van bepaalde soorten lading, zijn er nog meer beperkingen onderweg. Concreet wordt het vanaf 10 augustus onmogelijk om kolen en andere vaste fossiele brandstoffen via Litouwen naar Kaliningrad te vervoeren, terwijl op 5 december de Russische olietransporten compleet worden verboden.

Auteur: Jos Sterk