FR NL

Grote spelers brengen transportsector naar de cloud

Shutterstock

De grote intermodale spelers Hupac en Kombiverkehr zetten de stappen naar de cloud. In samenwerking met transportbedrijven Hoyers en Paneuropa, spoorwegonderneming Lokomotion en Kombiterminal Ludwigshafen lanceerden ze het bedrijf DX Intermodal om processen voor het delen van gegevens te transformeren en een cloudnetwerk voor de gecombineerde transportsector op te zetten.

DXI is eind juni opgericht naar aanleiding van het onderzoeksproject “Digitalisering van intermodale toeleveringsketens – KV4.0”, dat tussen 2017 en 2021 een systeemoverschrijdend dataplatform voor gecombineerd vervoer heeft gecreëerd.

Alle spelers toegang geven

DXI wil dit project verder ontwikkelen en een gedeelde datahub voor gecombineerd vervoer opzetten met gebruikmaking van de bestaande digitale infrastructuur. Het doel van het bedrijf is om alle spelers in de intermodale transportketen toegang te geven tot de datahub die gecombineerde transportbedrijven dichter bij elkaar zal brengen. Wat een grote invloed op de toekomst van de sector kan hebben.

Gegevensuitwisseling betekent efficiëntere terminals

“Met behulp van de DXI-hub kunnen vervoerders alle gegevens van hun intermodale eenheden uitwisselen tussen de gecombineerde vervoerders en hun eigen systeem, inclusief spoorwegondernemingen en terminalgegevens”, legt Aldo Puglisi, hoofd digitalisering bij Hupac en een van de directeuren van DXI’s, uit.

“We hebben het over een open data-aanpak die voordelen biedt voor alle betrokken spelers, zegt Christoph Büchner, hoofd IT bij Kombiverkehr en de andere directeur van DXI.

Wat gegevensuitwisseling betreft, sluiten de oprichters van DXI nauwelijks iets uit. “Het delen van gegevens geeft toegang tot dienstregelingen, boekingen, terminalstatus, treinreizen en voor- en natransport op de weg.”

Taak van spoorwegbedrijven wordt vergemakkelijkt

Wat is het uiteindelijke doel van deze aanpak? DXI beweert gegevens in realtime binnen een geautoriseerde distributiekring te kunnen verstrekken. In de praktijk zal dit rechtstreeks van invloed zijn op de efficiëntie van de terminal door de zichtbaarheid en de planning van beschikbare terminalslots te verbeteren. Bijgevolg wordt het werk van spoorwegondernemingen ook gemakkelijker, aangezien zij van tevoren weten of er vertragingen kunnen optreden en hun locomotieven en machinisten daarop afstemmen.

Auteur: Jos Sterk