FR NL

EC stelt wijziging TEN-T-regelgeving voor om Oekraïne te kunnen opnemen

Dreamstime.com

De Europese Commissie (EC) heeft voorgesteld haar voorstel van december 2021 over de herziening van de regelgeving betreffende het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T) te wijzigen in het licht van het huidige conflict in Oekraïne.

Het voorstel omvat de uitbreiding van de TEN-T-corridors tot Oekraïne en Moldavië, echter met uitsluiting van Rusland en Wit-Rusland.

Europese vs. Russische spoorbreedte

In het voorstel van de EG  wordt vooral gekeken naar de moeilijkheden aan de grens met Oekraïne die ontstaan ​​doordat het land de Russische spoorbreedte van 1520 mm gebruikt. De EC heeft aanbevolen om over te schakelen op een Europese standaardspoorbreedte van 1435 mm waar dit economisch verantwoord is.

Om landbouw- en andere goederen te helpen de Europese Unie (EU) en de wereldmarkten te bereiken, breidt het nieuwe voorstel vier TEN-T-corridors uit naar Oekraïne en Moldavië. De basis voor deze uitbreiding werd gelegd toen de EC eerder deze maand herziene kaarten voor het TEN-T-netwerk in Oekraïne goedkeurde.

Rusland en Wit-Rusland geschrapt uit het TEN-T-netwerk

Gezien de Russische inval in Oekraïne en het standpunt van Wit-Rusland, zegt de EC dat samenwerking met deze twee landen niet langer passend wordt geacht en ook niet in het belang van de EU is.

Het voorstel schrapt daarom Rusland en Wit-Rusland uit het TEN-T-netwerk. De EC stelt ook voor om de laatste mijlen van alle grensoverschrijdende verbindingen tussen de EU en Rusland/Wit-Rusland te degraderen van de status van “kernnetwerk” naar “uitgebreid netwerk”, wat een latere streefdatum voor voltooiing van 2050 in plaats van 2030 impliceert.

Ombouw moet economisch verantwoord zijn

Het EG-voorstel omvat maatregelen om 1520 mm-spoorlijnen om te bouwen naar 1435 mm-spoorlijnen wanneer dit economisch verantwoord is. Dit geldt ook voor afwijkende spoorbreedtes binnen de EU zelf, aangezien de problemen aan de grens met Oekraïne hebben aangetoond hoe het gebrek aan interoperabiliteit de kwetsbaarheid van het spoorwegnet op het grondgebied van de EU zou kunnen vergroten.

De EC zegt dat de oorlog van Rusland tegen Oekraïne het geopolitieke landschap opnieuw heeft gedefinieerd, wat de kwetsbaarheid van de EU voor onvoorziene gebeurtenissen buiten haar grenzen aantoont. De commissie voegt eraan toe dat de grote impact op de wereldmarkten en op de wereldwijde voedselzekerheid hebben onderstreept dat de interne markt en het vervoersnetwerk van de EU niet op zichzelf kunnen worden beschouwd als het gaat om het uitstippelen van het beleid. Betere verbindingen met de buurlanden van de EU zijn nu meer dan ooit nodig, zegt de EC.

Uitbreiding van vier Europese vervoerscorridors

“Door vier Europese vervoerscorridors uit te breiden naar het grondgebied van Oekraïne en Moldavië – inclusief de havens van Mariupol en Odessa – zal het voorstel van vandaag de vervoersconnectiviteit van deze twee landen naar de EU helpen verbeteren, waardoor economische uitwisseling en betere verbindingen voor zowel mensen als bedrijven worden vergemakkelijkt ”, zegt Europees commissaris voor transport, mevrouw AdinaVălean.

“Deze corridors zullen ook een topprioriteit zijn bij de wederopbouw van de transportinfrastructuur van Oekraïne zodra de oorlog voorbij is. Onze inspanningen om de export van graan uit Oekraïne via de Solidarity Lanes te vergemakkelijken, hebben ook het belang van interoperabiliteit in het transportsysteem aangetoond, waardoor de noodzaak om de convergentie binnen het EU-netwerk te vergroten, het systeem veerkrachtiger te maken en de interne markt te versterken, alleen maar groter wordt.

Het door de EC aangenomen voorstel zal nu deel uitmaken van de lopende onderhandelingen met het Europees Parlement en de Raad over de TEN-T-herziening, die begin dit jaar zijn begonnen.

Auteur: Jos Sterk