FR NL

Onderbreking scheepvaart Rijn kan meer transport naar het spoor brengen

Shutterstock

De lage waterstanden van de Rijn vormen een bedreiging voor de grootste industriële bedrijven van Duitsland, die voor hun transport afhankelijk zijn van de 1.288 kilometer lange waterweg van Zwitserland naar de Noordzee.

Een nieuwe schatting waarschuwde dat het waterpeil in het weekend verder zou kunnen dalen, waardoor het tot nog maar enkele centimeters boven het niveau van onbevaarbaarheid voor de binnenscheepvaart zou terugvallen.

Waterpeil kan blijven dalen

De officiële diepte bij Kaub bij Frankfurt, Duitsland, daalde dinsdag tot 23,6 inch (60 centimeter), de laagste stand voor deze tijd van het jaar in minstens twee decennia, volgens de Duitse binnenvaartorganisatie WSV. De laatste keer dat het waterpeil zo laag stond, was in december 2018.

Nieuwe voorspellingen geven aan dat het waterpeil bij Kaub zaterdag zal blijven dalen tot 18,5 inch (47 centimeter), volgens de Duitse federale overheid voor waterwegen en scheepvaart.

Als 47 centimeter wordt bereikt, zou een daling met nog 2,5 inch (7 centimeter) volstaan om de Rijn onbevaarbaar te maken voor een binnenschip.

Transportkosten op recordniveaus

In reactie op recente glijdende waterstanden zei Riverlake, een scheepsmakelaar, dat binnenvaartschepen die goederen tussen Bovenrijn en Rotterdam vervoeren, hun gewicht hadden verminderd tot ongeveer een derde van de capaciteit om de diepgang in de ondiepe delen van de waterweg te verhogen. Minder transportcapaciteit drijft de transportkosten op tot bijna recordhoogtes.

Binnenschepen vervoeren ongeveer 5-10% van het Duitse vrachtvervoer, waarvan ongeveer 80% over de Rijn, inclusief een derde van het binnenlandse transport van ruwe olie, aardgas en kolen. Het lage waterpeil bij Kaub zou de ergste krapte in de energievoorziening in decennia nog verergeren, en een nog hogere inflatie aanwakkeren, wat zou resulteren in een agressievere verhoging van de rentetarieven door de ECB.

Niet meer economisch verantwoord voor de binnenvaart

“De waterstanden zullen naar verwachting dalen tot een niveau waar het oneconomisch is voor binnenschepen die goederen vervoeren om voorbij Kaub te varen. Op macro-economisch niveau plaatst dit de ECB in een nog moeilijkere positie. Met opdrogende waterwegen, uitgeputte energiebronnen, prijsdruk en een lagere productie in de eurozone, zou de ECB gedwongen kunnen worden om haar benchmark rente nogmaals met 50 basispunten te verhogen?

Als alternatief: goederenvervoer per spoor

Josh Folds, een Europese olie-analist bij het adviesbureau Facts Global Energy, zei dat verstoringen op de Rijn bedrijven zouden dwingen op zoek te gaan naar alternatief vervoer over land, zoals spoor- en vrachtwagenvervoer.

Er lijkt geen verlichting in zicht, aangezien modellen met een groter bereik suggereren dat de droogte de komende maanden waarschijnlijk zal aanhouden”, zei Andreas Friedrich van het DWD Federal Weather Agency.

Alle ogen zijn dit weekend gericht op het Rijnwaterpeil, aangezien Europa’s cruciale waterweg dus op het punt staat afgesloten te worden.

Auteur: Jos Sterk