FR NL

Groot steunplan voor Spaans goederenvervoer per spoor

Freepik

De Europese Commissie heeft een programma van 285 miljoen euro goedgekeurd om de overgang van het wegvervoer naar het goederenvervoer per spoor in Spanje te vergemakkelijken.

Het programma zal worden gefinancierd via de Recovery and Resilience Facility en zal de vorm aannemen van directe subsidies aan bedrijven die betrokken zijn bij de Spaanse vervoersector per spoor. De regeling loopt tot december 2025.

Wat houdt het plan in?

Het plan ondersteunt twee complementaire projecten. Ten eerste de aanleg, aanpassing of verbetering van laadperrons en spoorgoederenterminals en hun aansluiting op het hoofdrailnet. Ten tweede is de regeling bedoeld om de aankoop of renovatie van wagons voor het goederenvervoer per spoor te financieren. De Commissie benadrukte dat de regeling duidelijk bedoeld is om het gebruik van het spoor te bevorderen”.

Conform de EU Green Deal

De Commissie heeft geconcludeerd dat de regeling in overeenstemming is met de EU Green Deal en de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit. Bovendien stelt ze dat de steun een stimulerend effect zal hebben, aangezien de begunstigden de investeringen niet zouden uitvoeren zonder overheidssteun.

Niet de eerste regeling voor Spanje

Deze regeling volgt op een ander steunplan dat de Commissie vier maanden geleden voor Spanje heeft aangekondigd. Concreet heeft de Commissie 120 miljoen euro toegewezen om vrachtbedrijven te compenseren die de overgang van de weg naar het spoor hebben omarmd.

Auteur: Jos Sterk