FR NL

Is containervervoer daadwerkelijk fors goedkoper geworden?

Freepik

De bekende Amerikaanse econome Liz Ann Sonders stuurde enkele dagen geleden een opmerkelijke boodschap de wereld in. Volgens Sonders, hoofdstrateeg bij de Amerikaanse zakenbank Charles Schwab, zijn de prijzen voor containertranport in een razendsnel tempo aan het dalen.

Zowat een derde goedkoper

De prijs om een container van ruim 12 meter (40 voet) te vervoeren van Sjanghai naar Los Angeles is met 32 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee is die prijs teruggevallen tot op het laagste peil sinds het uitbreken van de pandemie.

Dat zou uiteraard goed nieuws betekenen voor het inflatiegevaar waar tegenwoordig iedereen de mond vol van heeft. In sommige Europese landen (Nederland bijvoorbeeld) bevindt het inflatieniveau zich boven 10%. In het Verenigd Koninkrijk wordt gevreesd dat het inflatieniveau volgend jaar zou kunnen opklimmen tot 15%.

Prijzen zijn nog steeds torenhoog

Toch lijkt het te vroeg om te juichen. WGOW Shipping wijst er op dat de prijzen voor containertranport inderdaad met zowat 32% zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar die prijzen blijven hoe dan ook torenhoog. Die prijzen bevinden zich dan ook nog steeds boven de prepandemieniveaus.

Auteur: Jos Sterk