FR NL

LTG Cargo zet corridor op voor olietransport naar Oekraïne via Polen

Freepik

LTG Cargo, de vrachtdochter van de Litouwse Spoorwegen, is een nieuw project gestart voor het spoorvervoer van olie naar Oekraïne. Twaalf treinen met ongeveer 12.000 ton aardolie zijn al vertrokken, terwijl het bedrijf van plan is om 2-3 wekelijkse diensten in de richting van Oekraïne te laten rijden.

Olietekort Oekraïne oplossen

De transportroute gaat via Polen, waarbij Wit-Rusland wordt omzeild. “De internationale zendingen die Wit-Rusland omzeilen, zullen naar verwachting tegen het einde van de zomer oplopen tot 30.000 ton per maand”, aldus LTG Cargo.

“Het vervoer van olieproducten is een andere belangrijke stap om Oekraïne te helpen het probleem van het olietekort op te lossen en bij te dragen aan het voldoen aan de behoeften van het land op het vlak van energie. De lading zal slechts één keer op het grondgebied van Oekraïne van het smalspoor naar het breedspoor worden overgebracht, zodat de route efficiënt en soepel kan worden uitgevoerd”, aldus Eglė Šimė, hoofd van LTG Cargo.

Oekraïense Spoorwegen zijn ook betrokken

Hoewel de rol van LTG Cargo in de nieuwe corridor van vitaal belang is voor het vervoer van olieproducten tussen Litouwen en Polen, legt het bedrijf in feite een zeer kort traject af. Het vervoert olie in tankcontainers tussen de terminal in Mockava, zeer dicht bij de Poolse grens, en Trakiszki in Polen. De afgelegde afstand is ongeveer 15 kilometer.

Na binnenkomst in Polen worden de olieproducten vervoerd door Poolse vervoerders, ook in samenwerking met de Oekraïense Spoorwegen na een spoorwisseling aan de Pools-Oekraïense grens. De eindbestemming van de lading is Yahotyn, ten oosten van Kiev.

Auteur: Jos Sterk