FR NL

Duitsland geeft prioriteit aan de energievoorziening op overbelaste spoorwegen

Flickr

De Duitse regering zal op korte termijn prioriteit geven aan het transport van producten die essentieel zijn voor de energieproductie. De maatregel zal voorlopig gedurende een half jaar van kracht zijn.

De Duitse regering moet de voorlopige wet nog goedkeuren, alvorens ze in werking kan treden.

Voorrang aan alles wat met energie te maken heeft

Het federale ministerie van Economische Zaken en het federale ministerie van Transport hebben een wettelijke verordening opgesteld om de energiecrisis die het land treft het hoofd te bieden. Producten zoals minerale olie, gas, kolen en transformatoren krijgen voorrang op het spoor. Het juridische besluit vindt legitimatie in de Energy Security Act, die afgelopen april werd gepubliceerd die de overheid de mogelijkheid geeft om snel te handelen in geval van nood.

Duitse spoorwegen zijn al overbelast

Bedoeling van de regering is om het treinverkeer zo min mogelijk te conditioneren, kwestie van het passagiersvervoer niet te beïnvloeden. De Duitse minister van Transport, Volker Wissing, benadrukte echter dat verschillende Duitse spoorlijnen al overbelast zijn, wat uiteraard een bijkomende handicap vormt.

DB Netz, de spoornetwerktak van spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn, is al begonnen met het voorrang geven aan transport van energie. Vanwege de behoefte aan meer capaciteit kan het noodzakelijk worden om wagons te gebruiken die niet voldoen aan de geluidsnormen.

De energiecrisis in Duitsland

De energiecrisis in Duitsland is veroorzaakt door twee belangrijke factoren. Ten eerste is er een tekort aan energievoorziening, waarbij aardgas, olie en andere energievormen uit Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne deels zijn weggevallen. Het tekort aan Russische aanvoer dwong Duitsland tot meer afhankelijkheid van steenkool om energie te produceren. Al twee weken geleden werd melding gemaakt van discussies over de mogelijke prioritering van het kolenvervoer per spoor.

Bovendien zijn er problemen met de lage waterstand op Rijn vrij lage waterstanden, waardoor grotere vrachtschepen geen gebruik meer kunnen maken van deze waterweg. Alternatieve vervoerswijzen zijn daarom noodzakelijk voor Duitsland om de energievoorziening op peil te houden, zeker met de koudere seizoenen in aantocht.

In Kaub is het niveau van de Rijn gisteren teruggevallen tot 30 cm, wat te weinig is om het transport per schip te blijven verzekeren.

Auteur: Jos Sterk