FR NL

Energiekosten NMBS swingen de pan uit, energieprijzen nu het equivalent van meer dan $ 1.000 per vat ruwe olie

2014, Flickr

Er was de afgelopen weken zedig over gezwegen, maar vanmorgen besteedt de pers volop aandacht aan het feit dat de energiefactor van de NMBS door het dak gevlogen is.

Uit de pan rijzende energieprijzen hebben een zware impact op de financieel noodlijdende spoorwegmaatschappij, zo schrijft De Standaard. De grootste stroomverbruiker van het land zal dit jaar zowat 100 miljoen euro meer moeten betalen aan energie.

Budget staat onder druk

“De energiecrisis heeft een zware impact op ons budget, dat al onder druk stond door de coronacrisis”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

De NMBS kijkt nu naar de overheid voor extra compensatie. Er zijn al maatregelen getroffen om het energieverbruik te beperken, maar die zullen met de beste wil van de wereld niet volstaan om de gestegen energiefactuur te compenseren.

Equivalent van 1.000 dollar per vat ruwe olie

De Europese energieprijzen zijn zo sterk gestegen dat ze nu het equivalent hebben bereikt van meer dan 1.000 dollar per vat ruwe olie, op een moment dat een vat ruwe olie minder dan 100 dollar kost. De aardgascrisis is de belangrijkste oorzaak – met de beperking van Russische leveringen die de brandstofprijs tot ongeveer 13 keer de seizoensnorm hebben opgedreven  terwijl hittegolven en droogte de vraag naar elektriciteit deden toenemen en de productie van waterkracht en kernenergie deden dalen. Kolencentrales bieden weinig soelaas, aangezien de prijs voor die grondstof eveneens een record heeft bereikt.

BOE en COE

Een vat olie-equivalent (BOE) is een term die wordt gebruikt om de hoeveelheid energie samen te vatten die overeenkomt met de hoeveelheid energie die wordt aangetroffen in een vat ruwe olie. Door verschillende soorten energiebronnen in één cijfer op te nemen, kunnen analisten, investeerders en management de totale hoeveelheid energie beoordelen waartoe het bedrijf toegang heeft. Dit wordt ook wel het ruwe olie-equivalent (COE) genoemd.

Veel oliemaatschappijen produceren zowel olie als gas, naast andere aardolieproducten, maar de maateenheid voor elk is anders. Olie wordt gemeten in vaten en aardgas wordt gemeten in miljarden kubieke voet (BCFE). Om vergelijkbare vergelijkingen te vergemakkelijken, heeft de industrie de aardgasproductie gestandaardiseerd in “equivalente vaten” olie. Een vat olie wordt over het algemeen geacht dezelfde hoeveelheid energie te hebben als 6.000 kubieke voet aardgas. Deze hoeveelheid aardgas is dus “equivalent” aan één vat olie.

Auteur: Jos Sterk