FR NL

Waterstand Rijn bij Kaub weer onder 1 meter, Duitse regering geeft zes maanden prioriteit voor kolentransport via spoor

2019, Wikimedia Commons

Dankzij regenval in sommige delen van het stroomgebied van de rivier was de waterstand van de Rijn weer gestegen tot boven 1 meter. Maar inmiddels eist de droogte weer zijn tol, het waterpeil is weer teruggevallen tot onder de psychologisch belangrijke grens van 1 meter.

Deze evolutie is niet onbelangrijk voor het Europees goederenvervoer per spoor. De maatregel voor de voorrang van kolenvervoer op het spoor in Duitsland is door het kabinet onlangs goedgekeurd en dat kan leiden tot vertraging in het transport van andere goederen.

Niet alleen steenkool, maar ook andere energiebronnen

De prioriteitsstatus wordt gegeven aan de energievoorziening in het algemeen. Zo krijgen kolen de voorkeur, maar ook olie, transformatoren en gas. De maatregel geldt voor zes maanden. Deutsche Bahn heeft gezegd te werken aan de nodige wijzigingen in de rittenschema’s, die naar verwachting ook het passagiersverkeer zullen beïnvloeden.

Moeilijke tijden met  de winter op komst

De maatregel werd goedgekeurd in afwachting van een dreigende energiecrisis in Europa deze winter. Veel Europese landen zijn minder afhankelijk van energievoorziening uit Rusland. Om dit verlies aan bevoorrading te compenseren, reactiveert Duitsland zijn kolenmijnen, waarvan er vele eerder waren gesloten.

Steenkool wordt meestal per binnenschip aangevoerd, maar door de lage waterstanden van de Rijn is er op deze rivier een capaciteitstekort ontstaan. De distributie van de energievoorziening krijgt nu prioriteit in Duitsland. Omdat het Duitse spoorwegnet in een tijd van grote bouwwerken al met aanzienlijke knelpunten wordt geconfronteerd, is er dringend behoefte aan een aanpassing van het rittenschema.

Auteur: Jos Sterk