FR NL

Elektriciteitsprijzen moeten worden gereguleerd, anders is gecombineerd transport niet meer concurrentieel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2009, Wikimedia Commons

De prijzen voor elektriciteit die wordt gebruikt voor spoortractie moeten dringend worden gereguleerd en aangepast. Als dit niet het geval is, kan gecombineerd vervoer niet meer concurreren met het langeafstandsvrachtvervoer”, dringt het UIRR aan.

De waarschuwing werd gegeven terwijl de grootste energiecrisis die Europa in de moderne tijd heeft meegemaakt zich ontvouwt.

Een kwestie van overleven

De International Union for Road-Rail Combined Transport (UIRR) benadrukte dat het subsidiëren van tractie-elektriciteitsprijzen een kwestie is van overleven voor het Europese gecombineerde vervoer.

Op 29 augustus publiceerden de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationaal Energie Agentschap hun meest recente rapport over het subsidiëren van fossiele brandstoffen. In 2021 zijn die subsidies voor brandstoffen bijna verdubbeld ten opzichte van 2018, toen ze hun vorige pieken realiseerden, voornamelijk als gevolg van subsidies gericht op het gebruik van aardolie.

Verlies aan volumes en dus ook aan inkomsten dreigt

Het is begrijpelijk dat de gecombineerde vervoersector te kampen heeft met het primaire probleem van ondergesubsidieerde elektriciteit, waarop zij voor het spoorgedeelte sterk afhankelijk is. Maar zelfs als elektriciteit wordt gesubsidieerd, moet gecombineerd vervoer worden opgenomen in de gereguleerde prijslijst, anders krijgt het te maken met oneerlijke concurrentie met mogelijk veel verlies aan volumes en inkomsten tot gevolg.

Waarom is de situatie kritisch?

Als we zien hoe de aardolieprijzen worden gesubsidieerd in vergelijking met elektriciteit, kan men begrijpen dat het gelijke speelveld tussen langeafstandsvrachtvervoer en gecombineerd vervoer verdwenen is. Het subsidiëren van fossiele brandstoffen in plaats van schone elektriciteit kan zelfs op korte termijn nadelig uitpakken voor exploitanten van gecombineerd vervoer vanwege de hoge tractieprijzen en de mogelijkheid om klanten te verliezen aan het langeafstandsvervoer over de weg.

Prioriteit geven

Zoals de UIRR concludeerde: “Het is absoluut noodzakelijk dat de ministers van Energie van de lidstaten de Europese Commissie de juiste instructies geven bij de ontwikkeling van haar interventiepakket voor de elektriciteitsmarkt. Gecombineerd vervoer moet worden aangemerkt als een hoge prioriteit vluchtige consumentengroep voor spoortractie-elektriciteit. Tegelijkertijd moeten overslagterminals ook gereguleerde elektriciteit krijgen om hun activiteiten ongehinderd te kunnen blijven uitvoeren.

Auteur: Jos Sterk