FR NL

Deutsche Bahn krijgt toestemming voor verkoop DB Schenker

2015, Wikimedia Commons

Deutsche Bahn en de Duitse regering hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van DB Schenker, de dochteronderneming van DB die zich bezighoudt met logistiek. De verkoop zou al dit jaar kunnen worden goedgekeurd door de raad van commissarissen van DB. DB Schenker heeft 8 logistieke centra in België.

DB Schenker wordt momenteel gewaardeerd tussen de 12 en 20 miljard euro. Gezien de huidige wereldwijde economische situatie zal dat bedrag waarschijnlijk worden beïnvloed door de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis.

De banken zullen waarschijnlijk de komende maanden voorstellen over de verkoop ontvangen. Dit maakt het waarschijnlijk dat die banken al in december afspraken kunnen plannen voordat het pre-marketingproces in 2023 begint. Bovendien vertelden bronnen aan Reuters dat er geen haast is met de verkoop, die net zo goed in 2024 zou kunnen plaatsvinden, zowel als een directe verkoop of openbare aanbieding.

DB Schenker heeft wereldwijd meer dan 75.000 medewerkers

DB nam Schenker in 2002 over en het bedrijf werd in 2007 de logistieke dochteronderneming van DB. De afgelopen jaren werd Schenker met enkele schandalen geconfronteerd. In 2016 werd het bedrijf veroordeeld voor omkoping in Rusland tussen 2010 en 2012. In 2020 werd het bedrijf beschuldigd van oneerlijke prijsdumping tijdens de Covid-19-pandemie. Schenker blijft deze laatste beschuldigingen echter ontkennen.

Schenker, gevestigd in Essen, heeft wereldwijd 75.000 medewerkers en is goed voor meer dan een derde van de omzet van Deutsche Bahn. In de eerste helft van 2022 maakte het bedrijf een bedrijfswinst van bijna 1,2 miljard euro. In België beschikt DB Schenker over 8 logistieke centra.

Auteur: Jos Sterk