FR NL

Kombiverkehr lanceert spoorvrachtdienst dwars door Europa

2008, Wikimedia Commons

Kombiverkehr heeft een nieuwe spoorvrachtdienst gelanceerd die Spanje via Duitsland met Polen zal verbinden. De nieuwe dienst verbindt de intermodale terminal Barcelona Can Tunis met Duisburg.

Van daaruit kunnen goederen naar Polen worden vervoerd via de verbindingen van Kombiverkehr naar de Sedcont terminal in Lodz en de CLIP terminal in Poznan.

Drie keer per week beschikbaar

Volgens bronnen van Kombiverkehr is de dienst tussen Barcelona Can Tunis en Polen drie keer per week beschikbaar, op maandag, woensdag en vrijdag. De transittijd is twee dagen en 21 uur om Poznan te bereiken en drie dagen en 13 uur om Lodz te bereiken.

Vanaf Lodz rijden er op maandag, woensdag en zaterdag treinen terug naar Spanje. Transittijd naar Barcelona Can Tunis draait om vierenhalve dag. Kombiverkehr is klaar om te verhogen tot zes of zelfs zeven wekelijkse rotaties als de markt dit vereist.

Zoals bronnen binnen Kombiverkehr opmerkten, werd de dienst tussen Barcelona Can Tunis en Duisburg in juli geactiveerd. Anderzijds is de dienst tussen Duisburg en de twee Poolse terminals al meer dan 20 jaar actief. Met deze nieuwe service is het nu mogelijk om met slechts één overstap trailers en containers tussen het Iberisch schiereiland en Polen te vervoeren, zoals Kombiverkehr op LinkedIn uitlegde.

Lange treinen en zware lading geschikt voor P400 opleggers

De reis is geschikt voor treinen tot 600 meter lengte. Bronnen van Kombiverkehr benadrukten dat dit komt omdat de vervoerde lading meestal erg zwaar is, aangezien de containers vaak met vloeibare goederen gevuld zijn.

Om deze reden zou het gebruik van een 750 meter lange trein leiden tot te veel gewicht en te veel druk op het spoor. Bovendien is de dienst geschikt voor het vervoer van opleggers met een volledig P400 profiel.

Auteur: Jos Sterk