FR NL

Crisis of niet, wereldwijde markt voor bevoorrading via het spoor zal blijven groeien

2016, Flickr

Volgens de laatste editie van de World Rail Market Study van de European Rail Supply Industry Association (UNIFE) zal de wereldwijde markt voor toelevering via het spoor naar verwachting met 19,5 procent groeien tot 211 miljard euro in de komende vijf jaar.

Het voorspelde groeitraject zou tot 2027 een gemiddelde groei van ongeveer 3 procent per jaar betekenen. Deze periode van groei volgt op een kleine krimp van 0,2 procent in de periode 2019-2021 in vergelijking met 2017-2019.

Groei het hoogst in een aantal beperkte markten

Uit het rapport van adviesbureau Roland Berger blijkt dat de groei het hoogst zal zijn in een aantal beperkte markten in Afrika en het Midden-Oosten, maar ook in Oost-Europa. De investeringen in infrastructuur in landen als China, Frankrijk en Duitsland blijven echter het grootst.

Sinds de laatste studie is de totale lengte aan sporen wereldwijd met 39.000 kilometer gegroeid tot zo’n 1,7 miljard kilometer. Stedelijke en interstedelijke spoorwegsystemen, met name in China, waren de belangrijkste aanjagers van de groei.

Markttoegang blijft een punt van zorg

Het UNIFE-rapport ziet veelbelovende signalen in de uitrol van European Rail Traffic Management System (ERTMS), de Communications-based Train Control (CBTC) en Digital Automatic Coupling (DAC).

Het benadrukt ook de potentiële voordelen van onderhoud, 5G-toepassingen, verbeterde passagiersinformatie en ticketingoplossingen. De Europese Green Deal zou volgens de opstellers van het rapport een belangrijke motor zijn voor aanhoudende groei.

Er zijn ook verbeterpunten waar aan moet gewerkt worden, zoals belemmeringen voor markttoegang. Volgens UNIFE staat maar 61 procent van de wereldwijde spoormarkt momenteel open voor internationale spooraanbieders. Dit, zegt de vereniging, belemmert de toepassing van innovatieve nieuwe technologieën en vormt een belemmering voor de inspanningen om het vervoer koolstofarm te maken.

Auteur: Jos Sterk