FR NL
Locomotief in de haven van Antwerpen.

Nieuw leerzaam videogame voor goederenvervoer per spoor: Smart & Green

Een Bombardier Electric Traxx 28-locomotief in de haven van Antwerpen. Lineas.net / Wikimedia Commons

Geïnteresseerden kunnen nu een voorproefje krijgen van de logistieke wereld met de nieuwe online videogame, gelanceerd door de Italiaanse spoorwegmaatschappij Rete Ferroviaria Italiana (FS), genaamd Smart & Green.

Het doel van het videogame is om goederentreinen zo snel en efficiënt mogelijk te laden.

Drie moeilijkheidsgraden

De game biedt drie moeilijkheidsgraden: easy, medium en difficult. Hoe hoger het geselecteerde niveau, hoe meer goederen er moeten worden geladen. Bovendien blijven de vrachtpictogrammen minder lang op het scherm wanneer de moeilijkheidsgraad hoger wordt, waardoor de speler snel moet denken en handelen. Het spel is momenteel alleen beschikbaar in het Italiaans.

Smart & Green: hoe te spelen?

Elke ronde duurt een minuut en spelers hebben 5 levens. De spelers moeten op de vrachtpictogrammen boven de wagons klikken om ze in de treinen te laden. Er zijn twee verschillende soorten pictogrammen: rode pictogrammen vertegenwoordigen 100 kg vracht en blauwe pictogrammen vertegenwoordigen 150 kg vracht. Voor de eerste is één klik of tik op het pictogram voldoende om ze op de wagons te laden. Voor zwaardere ladingpictogrammen moet men het pictogram enkele seconden ingedrukt gehouden worden voordat de goederen kunnen worden geladen.

Duurzaamheid staat centraal

Als de spelers de goederen op tijd kunnen afhandelen, worden ze doorgestuurd naar een webpagina die hen vertelt hoeveel ton vracht ze hebben geladen, hoeveel kilogram CO2 is bespaard en hoeveel bomen er nodig zijn om die CO2 op te nemen.

Op dezelfde webpagina kunnen spelers meer lezen over de inspanningen van FS om de CO2-uitstoot te verminderen en via een link meer te weten komen over de projecten van FS voor zowel passagiers- als goederentreinen.

Andere FS-spellen: Puzzle Project en YouMove

Puzzle Project stelt spelers in staat om enkele van de belangrijkste infrastructurele werken die door FS zijn uitgevoerd, te “herbouwen”. Spelers kunnen kiezen uit 10 opties: 3 eenvoudige niveaus, 3 gemiddelde niveaus en 4 moeilijke niveaus.

Het spel vereist dat spelers spoorgerelateerde afbeeldingen (stations, bruggen, bouwplaatsen, enz.) opnieuw reconstrueren. Zodra de afbeelding weer naar zijn oorspronkelijke vorm terugkeert, wordt meer informatie over het onderwerp getoond. In YouMove worden aan de spelers verschillende vragen gesteld over hun voorkeuren als het gaat om reizen. Na het beantwoorden kunnen spelers lezen welk reizigersprofiel het meest bij hen past en meer lezen over het sociale beleid van FS.

Auteur: Jos Sterk