FR NL

Kan de goederentram de transportproblemen helpen oplossen?

Tram 56 de Bruxelles à la Gare du Nord 2008, Wikimedia Commons

In de Duitse stad Schwerin is Deutsche Post DHL begonnen met het inzetten van op maat gemaakte trams voor de distributie van pakketten.

Kan de goederentram de transportproblemen helpen oplossen? Waarschijnlijk niet in zijn totaliteit, maar hij kan wel een deeloplossing helpen aanreiken.

Groene oplossing

Met elektrische vrachtwagens en fietsen die de eerste en laatste mijl afleggen, moet deze nieuw ontwikkeld versie van de supply chain een zo groen mogelijke oplossing bieden voor de levering van vracht in de stad.

Het project is een pilot van Deutsche Post DHL. Deze maakt gebruik van de driedelige Flexity-tram geproduceerd door Bombardier Transportation, maar enigszins aangepast om geschikt te zijn voor vrachtvervoer. De stoelen in de middelste auto werden verwijderd en er werd een speciaal schema ontwikkeld voor de reis met drie stops onderweg.

Vrachtwagen, tram en e-bike

De pakketten worden door elektrische StreetScooter vrachtwagens bij de tramremise afgeleverd, waar ze in rolcontainers worden geladen. Bij de afleverpunten worden ze opgehaald met elektrische bakfietsen. Deutsche Post DHL claimt op deze manier zo’n 450 pakketten per dag te kunnen bezorgen.

Het vervoer van goederen per tram is niet nieuw in Duitsland. De steden Bremen, Hannover en Dresden hebben allemaal soortgelijke projecten gezien. In de loop der jaren is het concept ook onderzocht en getest in andere Europese steden zoals Zürich, Amsterdam en Londen.

Auteur: Jos Sterk