FR NL

Gebrek aan transportmateriaal? Containers in gondelwagons kunnen een oplossing bieden

File:Dong Fang containers in Rotterdam.JPG 2016, Wikimedia Commons

TransContainer heeft een slimme containertransportoplossing ingezet in het Russische Verre Oosten. De grote vraag naar vervoer tussen de haven van Vostochny en het Russische achterland kon met conventionele apparatuur niet worden ingevuld.

Daarom besloot TransContainer om containers in gondelwagons te laden om ze in beweging te houden, wat alleszins een voorlopige oplossing biedt voor het schrijnend tekort aan volwaardig transportmateriaal.

Niet voor de hand liggende oplossing

Deze niet voor de hand liggende oplossing werd geïmplementeerd op de route tussen Vostochny, Novosibirsk en Moskou. TransContainer vervoert met name containers over de weg van de diepzeeterminals in Vostochny naar de achterste spoorterminal binnen de havenfaciliteiten.

Daar worden containers overgeladen op gondelwagens, waarmee ze naar het treinstation van Kleschiha in Novosibirsk reizen. Na het bereiken van Kleschiha worden containers opnieuw op passende platforms verplaatst en naar Moskou verzonden.

De eerste zending containers op gondelwagens is al naar Kleschiha verscheept en zal zijn weg vervolgen naar Moskou. De totale transittijd tussen Vostochny-Moskou is 13 dagen.

De gondelwagen-oplossing klinkt misschien tijdrovend, maar het is behoorlijk effectief in het vermijden van een containerachterstand. TransContainer blijft voorlopig drie keer per week treinen met containers in open wagons uitsturen, met de mogelijkheid om deze in de toekomst uit te breiden.

Onconventioneel maar effectief

“Verhoogde belasting in Vostochny vereist niet-standaard oplossingen”, benadrukt TransContainer, die toegaf dat gondelwagens belangrijke technische kenmerken missen in vergelijking met de traditionele oplossingen. Toch doen ze hun werk goed, wat in dit geval het belangrijkste is.

Het plaatsen van containers in open wagons vereist uiteraard wel een aanpassing. Meer bepaald wordt schokabsorberende en dempingsapparatuur gebruikt om beschadiging van de containers te voorkomen en de veiligheid te waarborgen tijdens het rijden van de trein.

“De oplossing is misschien onconventioneel, maar stelt ons in staat om alle beschikbare opties voor onze klanten te gebruiken, alle kansen op de markt te benutten, de druk op havens in het Verre Oosten te verlichten en vracht sneller te verzenden in omstandigheden van platformtekort”, concludeerde het bedrijf.

Auteur: Jos Sterk