FR NL

Eerste frigo trailer op treintraject België-Spanje biedt Hupac nieuwe kansen

De verbinding tussen de Combinant terminal in Antwerpen en de El Morrot terminal in Barcelona heeft een aanvulling gekregen. Hupac vervoerde voor het eerst op deze route een P400 frigo trailer.

De testtrein met de frigo trailer verliet Antwerpen op 8 november en arriveerde 48 uur later in Barcelona. Volgens het intermodale bedrijf Hupac is dit een nieuwe markt die wacht om bediend te worden.

P400 intermodale transportoplossingen

“We kunnen nu P400 intermodale transportoplossingen aanbieden voor de landbouw- en farmaceutische sector en zodoende actief bijdragen aan de modal shift van de weg naar het spoor”, verklaarde Maurice Pallone, area manager van Hupac Intermodal,  in reactie op de verbinding Antwerpen-Barcelona met frigo trailers. .

Ook frigo trailers mogelijk tussen Antwerpen en Perpignan

De verbinding Antwerpen-Barcelona van Hupac rijdt met vijf wekelijkse retourritten. “Dat biedt uiteraard ruimte voor meer P400-frigotrailers op de route, een route die een cruciale rol speelt in de logistiek van/naar Spanje”, aldus Pallone.

Bovendien is het mogelijk om soortgelijke diensten aan te bieden op de route tussen Antwerpen en Perpignan, die tussen beiden steden in ligt. Op het traject is Fret SNCF een betrokken partij die de tractiediensten levert binnen Frankrijk. Hupac waarschuwde echter dat voor de dienst Antwerpen-Perpignan de toelating van voertuigen onderworpen is aan voorafgaande verificatie.

Frigo trailers

Als frigo trailers definieert de logistieke sector gekoelde vrachtwagenladingen, dit zijn geïsoleerde vrachtwagenladingen met een koeleenheid aan de voorkant. Ze zijn ideaal voor het vervoer van farmaceutische producten, gevaarlijke goederen, bulkvloeistoffen, bloemen en verse producten.

De frigo trailer verschilt van de reefer containers en wordt voornamelijk gebruikt voor wegverkeer. Een P400-profiel maakt het op het spoor zetten van dergelijke trailers des te complexer, wat van de opening van de verbinding Antwerpen-Barcelona met frigo trailers een belangrijke mijlpaal maakt.

Auteur: Jos Sterk