FR NL
Sporenbundel Zandeken

Nieuwe spoorbundel Gentse haven in gebruik genomen

Meer sporen en een een moderne seininrichting. 2023, Infrabel

De uitgebreide sporenbundel Zandeken in de haven in Gent is klaar voor gebruik. Het gaat om een investering van 2,5 miljoen euro in extra spoorcapaciteit voor het goederenverkeer. Vanuit de bundel komt er in de toekomst ook een verbinding naar Nederland.

Sporenbundel Zandeken ligt op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen. Deze spoorinfrastructuur is een belangrijke vertrek- en aankomstbundel voor goederentreinen die actief zijn in het Gentse deel van North Sea Port. Concreet werd het aantal sporen van bundel Zandeken quasi verdubbeld van vijf naar negen.

Tegelijk werden alle sporen, aan de zuidelijke kant, uitgerust met een moderne seininrichting met automatisch bediende wissels. “Een voordeel voor de spooroperatoren en de spooraangesloten bedrijven want dit betekent meer veiligheid en het levert ook een grotere tijdswinst en gebruiksgemak op”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel.

De nieuwe sporen zijn ook langer dan 750 meter, waardoor er op deze spoorinfrastructuur langere treinen kunnen ontvangen worden. Dit soort van treinen zijn volgens Infrabel duidelijk de toekomst want ze drukken de kostprijs van het goederentransport per spoor. De bundel Zandeken kan nog worden uitgebreid worden met extra sporen. North Sea Port en Infrabel hebben daarvoor de nodige ruimte voorzien.

Blijven investeren

Bundel Zandeken ligt vlakbij het Kluizendok, een dok dat eind 2010 in gebruik werd genomen. Het Kluizendok is een logistieke draaischijf voor bedrijven die voor hun transport rekenen op het spoor. In de nabije toekomst wordt er nog een nieuwe spoorlijn aangelegd vanuit de noordzijde van bundel Zandeken naar het Kluizendok, waardoor goederentreinen in een cirkel ​kunnen rijden tussen deze bundel en verschillende grote bedrijven en terminals aan het Kluizendok. “Dit is niet alleen efficiënter omdat treinen minder tijdrovende manoeuvres moeten uitvoeren, het biedt ook meer ruimte voor extra goederentreinen”, zegt Baeken.

Nederland

Om nog meer goederen per spoor te vervoeren, is het de bedoeling dat er vanuit bundel Zandeken in de toekomst ook een rechtstreekse verbinding richting Nederland komt op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen. ​“Dat moet het mogelijk maken om ladingen van Nederlandse bedrijven te combineren met ladingen van bedrijven aan het Kluizendok, wat het spoorvervoer toegankelijker maakt ook voor bedrijven met kleiner volumes”, zegt Baeken. “Eén goederentrein haalt gemiddeld 45 vrachtwagens van de weg en is daarom een belangrijke troef in het oplossen van de fileproblemen in ons land. Daarnaast speelt het spoor ook een cruciale rol in het halen van de klimaatdoelstellingen.”

Infrabel zoekt dit jaar nog heel wat nieuwe collega’s om mee te werken aan het spoor en de mobiliteit van morgen. In totaal zijn er een 50 tal vacatures in de Gentse regio. Infrabel zoekt hier voornamelijk technische profielen zoals spoorwerkers, bestuurders werktreinen en elektromechaniekers.

Nieuwsgierig geworden naar RailTech Belgium 2023? Schrijf je dan nu in. Het evenement omvat naast een tweetal conferenties ook een uitgebreide beursvloer met tal van exposanten, die bovendien gratis te bezoeken is. Wel moet je je nog even registreren. Alles over de spoorinfrastructuur in de havens hoor je in het middagprogramma. De ochtend staat in het teken van de spoorvisie 2040 en belangrijke lopende ontwikkelingen, zoals de uitrol van ETCS. De federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet opent het evenement. 

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals