FR NL

NMBS trekt 10 miljoen uit voor parkeergebouw station van Halle

Parkeergebouw station Halle – @NMBS

Vervoersmaatschappij NMBS start in augustus 2021 met de bouw van een nieuw parkeergebouw aan het station van Halle, dat tegen het voorjaar van 2023 plaats moet bieden aan 350 auto’s en 185 fietsen. Met de nieuwbouw is een investering van 9,5 miljoen euro gemoeid.

Het station van Halle is gelegen op spoorlijn 96 tussen Brussel en Bergen. Het is het eindpunt van lijn 26, het oostelijk ringspoor rond Brussel en ligt eveneens op lijn 94 naar Doornik. Het station bevindt zich met andere woorden op een knooppunt van het voorstedelijke S-aanbod rond Brussel. Het station telt in normale omstandigheden bijna 10.000 opstappende reizigers per weekdag.

Meer fietsers naar station lokken

Het strategische belang van het station rechtvaardigt een investering van 10 miljoen euro. “Het is echt een investering in de toekomst. Het parkeergebouw moet voldoende mogelijkheden bieden om het opstappen op de trein mogelijk te maken”, aldus een woordvoerder van de NMBS.

Het geplande parkeergebouw telt drie verdiepingen en zal plaats bieden aan zo’n 350 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor 185 fietsen. Een deel van de fietsparking zal worden uitgerust met een toegangscontrole zo ook elektrische fietseigenaren aan te moedigen naar het station te komen.

In de auto- en fietsparking komt ook een aantal oplaadpunten. Het parkeergebouw zal via de bestaande voetgangersbrug toegang geven tot de perrons. Langs de straatzijde zal de gevel voorzien worden van een geveltuin.

Oplevering in het voorjaar van 2023

De bouw van het parkeergebouw kadert volgens de NMBS in de strategie van de treinvervoerder om van haar stations vlot toegankelijke mobiliteitskernen te maken waar gemakkelijk tussen vervoersmodi kan worden gewisseld. Hierdoor kan het gebruik van de trein verder gepromoot worden. Deze zomer wordt de eerste steen gelegd en tegen het voorjaar van 2023 moeten de werken afgerond zijn.

Lees ook:

Werkzaamheden station Buggenhout en omgeving van start
Nieuwe fietsenstalling luidt renovatie van treinstation van Diest in

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal