FR NL

Verkoop onderhoudswerkplaats Arsenaal door NMBS ter discussie

Spoorwegwerkplaats Arsenaal in Gentbrugge: bron NMBS

De verkoopprocedure van de voormalige centrale NMBS-werkplaats te Gentbrugge, bijgenaamd ‘het Arsenaal’, heeft een hevige discussie uitgelokt. Geïnteresseerde kunnen bieden vanaf 30,6 miljoen euro. Critici zouden de site graag inzetten voor bijvoorbeeld sociale woningbouw en de gebouwen met terrein voor een zacht prijsje gunnen aan de stad.

“In het Federaal Parlement gingen stemmen op om de Gentse Arsenaal-site, waarvan de NMBS eigenaar is, tegen een vriendenprijs aan de Stad Gent te verkopen”, meldt het Gentse NVA kamerlid Tomas Roggeman zijn website.” “N-VA is hiervan geen voorstander”, voegt hij toe.

Sociale woningbouw

De discussie ontstond nadat diverse actiegroepen bezwaar hadden aangetekend tegen de NMBS-plannen om het gebouw en omliggende landen te verkopen aan de hoogste bieder. In de context van de sterk stijgende woningprijzen in Gent had men aangedrongen op een goedkopere verkoop aan de stad zodat deze er bijvoorbeeld sociale woningen kon bouwen.

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet boorde deze hoop vorige week de grond in. De minister stelde in reactie op Kamervragen dat de NMBS niet onder de openbare verkoop uit kan. “Een rechtstreekse verkoop, ook tussen overheden, is op basis van de huidige regels onmogelijk. (…) De NMBS mag niet met verlies”, wordt hij door Het Laatste Nieuws geciteerd.

‘NMBS mag verkopen aan marktconforme prijs’

Ook de Gentse oppositiepartij NVA is dus tegen een verkoop aan bodemprijs. “De NMBS is bestuurlijk autonoom en verhandelt naar eigen inzicht haar patrimonium. Het is deontologisch incorrect dat de federale regering zich zou bemoeien met de hoogte van de bedragen. De NMBS kampt bovendien met een enorme schuldenput en het is haar goed recht eigendommen ter verkopen aan een marktconforme prijs”, aldus Roggeman.

Het plaatselijke parlementslid wijst er verder op het stadsbestuur en de NMBS samen al een uitgebreide visienota hebben laten opmaken over hoe de Arsenaal-site er in de toekomst uit kan gaan zien. Daarin wordt gekozen voor een mix van wonen, duurzame economische activiteiten, groene ruimte, vrije tijd, cultuur en lokale gemeenschapsfuncties. “Een projectontwikkelaar die de site aankoopt zal hier terdege rekening mee moeten houden, men krijgt geen carte blanche.”

Biedingen vanaf 30,6 miljoen euro

De site van de NMBS is gelegen in de wijk Moscou, een wijk in de Gentse deelgemeente Gentbrugge en is 13 hectare groot. Dat is het equivalent van meer dan vijftien voetbalvelden. Binnen het complex is er 113.000 vierkante meter ruimte aan nieuwbouw, terwijl  36.000 vierkante meter bestaande gebouwen voor herbestemming geoormerkt zijn. Geïnteresseerden kunnen tot 13 augustus een bod uit brengen, al starten de biedingen vanaf 30.600.000 euro.

Tijdelijke invulling

Het zal nog jaren duren vooraleer er wordt verbouwd. Tot het zover is, wil de NMBS Arsenaal aan een tijdelijke beheerder geven, om extra dynamiek en animatie te verzorgen en het zo niet te laten verwilderen. Die mag het volledige terrein tot eind 2025 gebruiken. Er lopen volgens lokale media al gesprekken met spelers uit het nachtleven voor een tijdelijke een evenementenlocatie.

Lees ook:

Oudste Vlaamse spoorwegwerkplaats in de verkoop

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal