FR NL
Schotse hooglander begrazen spoorwegberm Dilbeek

Schotse hooglanders begrazen spoorwegberm Dilbeek

Schotse hooglander begrazen spoorwegberm Dilbeek – pexels foto

Schotse hooglanders worden sinds maandag ingezet om de spoorwegberm in Dilbeek te begrazen. Deze grote grazers vermijden dat de berm dichtgroeit en zorgen voor meer biodiversiteit. 

De Vlaamse overheidsinstelling Agentschap Natuur en Bos kocht in Itterbeek langs het treintraject Brussel-Gent-Oostende enkele percelen aan om ze natuurgericht te ontwikkelen. In overleg met spoorbeheerder Infrabel schakelt het agentschap nu Schotse hooglanders die de berm tot in het najaar begrazen.

Nieuwe landschapsdynamiek

Schotse hooglanders  zijn uiterst geschikt voor begrazing van spoorwegbermen, laat boswachter Tom Brichau van Natuur en Bos en bos weten. “Hooglanders kunnen goed uit de voeten op hellingen en eten plantensoorten die andere runderen links laten liggen zoals netels en distels. Ze zorgen al grazend voor nieuwe dynamiek in het landschap met een grote aantrekkingskracht voor zeldzame vogels, zoogdieren en insecten. Hun uitwerpselen doen daar als voedselbron voor planten en sommige dieren nog een schepje bovenop.”

De runderen komen van mensen uit de streek die een geschikte plek zochten hun kudde te laten grazen. Brichau spreekt dan ook van een win-win situatie.

Schotse hooglanders zijn in grote mate zelfstandig

De hooglanders gaan eerst een maandje acclimatiseren in een weide aan de Ijsbergstraat die toegang geeft tot de spoorwegberm. Daarna gaat de toegangspoort open en kan de kudde zich tot in het najaar ook langs één zijde van de berm uitleven. “De hooglanders hebben geen hok en nauwelijks verzorging nodig, zeker omdat het over een kleine kudde gaat op een aanzienlijk stuk grond. Ze redden zich het hele jaar rond op eigen kracht”, aldus de boswachter.

Schotse hooglanders zijn van nature rustig en raken niet snel overprikkeld in een drukke omgeving met veel mensen en felle bewegingen en geluiden van bijvoorbeeld voorbijrazende treinen. Desondanks waarschuwt Natuur en Bos mensen om zich in de weide te begeven. “Het blijven natuurlijk wilde dieren die in paniek kunnen raken als er bijvoorbeeld kinderen op hun aflopen.”

De overheidsinstelling laat verder nog weten dat het om een experiment gaat. “We beslissen in het najaar naargelang het succes of we hieraan een vervolg kunnen breien.”

Lees ook:

‘Onkruidtrein’ Infrabel mag ook dit jaar sproeien
Infrabel: Een uur vertraging per dag door aanrijdingen wild

Auteur: Jerom Rozendaal