FR NL
Hevige regenval veroorzaakt stremmingen op het spoor in Zuid-België, foto: Infrabel

Treinverkeer in Zuid-België stilgelegd door wateroverlast

In reactie op extreme weersomstandigheden is het treinverkeer in een groot deel van Wallonië stilgelegd. Door de enorme regenval en wateroverlast in het zuiden van België zou een veilige circulatie niet gegarandeerd kunnen worden.

Deze ochtend rond zes uur heeft Infrabel de beslissing genomen om het treinverkeer in een groot deel van Wallonië stil te leggen. Dit als gevolg van de vele incidenten van de voorbije nacht door de zware regenval. “Deze uitzonderlijke maatregel is nodig om de veiligheid van iedereen te garanderen”, vertelt een woordvoerder die aangeeft dat het treinverkeer in Vlaanderen voorlopig niet in de problemen is.

Provincie Luik

De provincie Luik is bijzonder zwaar getroffen door de overstromingen. Veel spoorlijnen staan onder water of zijn geblokkeerd door modderstromen. Op tal van plaatsen is het treinverkeer hierdoor stilgelegd. Infrabel laat weten dat Thalys- en ICE-treinen wel rijden tussen Luik-Guillemins en Aken, terwijl er ook treinen tussen Luik en Brussel pendelen.

Provincie Namen

Ook in de provincie Namen is het treinverkeer op bepaalde plaatsen volledig onderbroken, onder andere tussen Namen en Charleroi (L130). Er rijden wel treinen tussen Brussel en Namen, maar er is vertraagd verkeer tussen Gembloers en Mont Saint-Guibert (L161) door het inzakken van een spoorberm.

“Gezien de omvang van de verstoringen en om de klanten en het spoorwegpersoneel niet in gevaar te brengen, besliste Infrabel om het treinverkeer in een groot deel van Wallonië stil te leggen. Zodra de situatie onder controle is, zal Infrabel de schade opnemen, prioriteiten stellen en al het nodige doen om het verkeer veilig te hernemen”, Benoît Gilson, CEO van Infrabel.

Ook in Vlaanderen wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden, maar zijn er volgens de spoorinfrabeheerder nog geen grote problemen.

Advies om de trein te mijden

Infrabel en de NMBS raden aan om de trein te vermijden in de provincies Namen, Luxemburg en Luik. Alternatieve vervoersdiensten kunnen worden geraadpleegd op de reisplanner op de website en de app van de NMBS.

Auteur: Jerom Rozendaal