FR NL
Overzicht waterschade op het spoor door overstromingen

Ook treinuitval in Henegouwen door wateroverlast

In navolging op Zuid- en Oost-België hebben overstromingen nu ook tot treinuitval geleid in de Henegouwen, in het zuidwesten van ons land. In totaal ligt het treinverkeer nu stil op een dertigtal lijnen in de provincies Henegouwen, Namen, Luik, Luxemburg en Waals-Brabant. Volgens de eerste prognoses van Infrabel zullen de herstellingswerken enkele weken duren.

Dit laat de spoorwegbeheerder deze ochtend weten aan RailTech. Drie dagen na het begin van de overstromingen die Wallonië troffen, kan Infrabel de omvang van de schade nog niet nauwkeurig inschatten omdat sommige rampgebieden moeilijk bereikbaar zijn. De infrastructuur zal grondig worden geïnspecteerd. De ingenieurs van Infrabel zullen de stabiliteit controleren van de sporen en bruggen, tunnels en aquaducten die mogelijk verzwakt zijn door waterstromen en modderstromen.

Door extreme regenval en overstromingen hebben zich vanaf dinsdag een reeks incidenten voorgedaan op het spoor in de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Een deel van het spoornet staat onder water. Op meerdere plaatsen zijn er grondverschuivingen en modderstromen. Om deze reden heeft Infrabel donderdagochtend, in overleg met de Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet besloten om het treinverkeer om tientallen spoorlijnen in Wallonië stil te leggen.

Alles in stelling gebracht voor herstellingen

In afwachting van deze inventarisatie zijn de voorbereiding op de herstelwerkzaamheden in volle gang. “Infrabel mobiliseert zijn werktreinen en verzamelt alle nodige materialen en onderdelen uit zijn stocks (ballast, spoorstaven, dwarsliggers) om ze nu al te transporteren en centraliseren op die plaatsen waar herstellingen nodig zijn. Collega’s uit minder getroffen regio’s versterking bieden”, laat een woordvoerder weten. Ook worden verschillende aannemers te contacteren zodat ze kunnen helpen om deze uitzonderlijke situatie zo snel mogelijk op te lossen.

Geen alternatief vervoer

Door aanhoudende regen en overstromingen zijn daar dus ook spoorlijnen bijgekomen in de provincie Henegouwen. Door de wateroverlast is alternatief vervoer, zoals vervangbussen, is tot nader order niet mogelijk. De NMBS vraagt haar reizigers om niet naar het station te gaan en geen trein te nemen in de provincies Namen, Luxemburg en Luik.

De volgende Lijnen getroffen door verkeersbeperkingen als gevolg van slecht weer:

In Henegouwen:

 • Charleroi-Zuid – Couvin (L.132 / L.134)
 • Charleroi-Zuid – Ottignies (L.140)
 • Fleurus – Auvelais (L147)
 • Charleroi-Zuid – Namen (L130)
 • Charleroi-Zuid en Châtelet (L130C)

In de provincies Namen, Luxemburg en Waals-Brabant:

 • Gembloux – Jemeppe-sur-Sambre (L144)
 • Ottignies – Gembloux (161)
 • Gembloux – Namen (161)
 • Ottignies – Sint-Joris-Weert (L139)
 • Rochefort-Jemelle – Libramont (L162)
 • Bomal – Marloie (L43)
 • Namen – Dinant (L.154)
 • Dinant – Bertrix (L.166)
 • Namen – Marloie (L.162)

In de provincie Luik:

 • Namen – Luik-Guillemins (L125)
 • Luik-Guillemins – Bomal (L43)
 • Kust – Gouvy (L42)
 • Luik-Guillemins (L37) – Welkenraedt
 • Pepinster – Spa-Géronstère (L44)
 • Eik – Y Hammerbrücke (L3)
 • Y Voroux – Kinkempois (L.36A)
 • Kinkempois – Flémalle-Haute (L.125A)
 • Luik-Guillemins – Wezet (L.40)
 • Visé – Maastricht

Geen ernstige hinder in Vlaanderen

Infrabel melde gisteren dat er voorlopig geen ernstige treinstoringen zijn in Vlaanderen, waarbij ook treinverkeer tussen Antwerpen en Charleroi mogelijk zou zijn, terwijl treinen op de lijn Oostende-Eupen tot Luik rijden.

Havens bereikbaar voor goederenvervoer

Het goederenverkeer in Vlaanderen kan vooralsnog wel gewoon doorgang vinden. Alle industriële klanten in Vlaanderen zijn per spoor bereikbaar. Daar kunnen momenteel nog steeds rijden tussen de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent. Ook alle goederentreinen vanuit deze havens naar Frankrijk en Nederland (in beide richtingen) kunnen nog rijden. Genk Goederen (belangrijke lokale hub) is bereikbaar vanuit Vlaanderen. Ten slotte is er ook geen probleem voor het transitverkeer van goederentreinen die tussen Nederland en Frankrijk rijden en die via Vlaanderen rijden.

Uitval goederenlijnen in Wallonië

In Wallonië ondervindt het goederenvervoer wel zware hinder, zo melde Infrabel donderdag. Op de volgende lijnen zou geen treinverkeer mogelijk zijn:

 • Tussen Luik-Maastricht (L40)
 • Tussen Dinant et Bertrix (L166)
 • Tussen Tongeren en Aix La Chapelle (L24)
 • Tussen Brussel en Namen (L161)
 • Tussen Leuven en Ottignies (L139)

Infrabel belooft later deze ochtend met een update te komen aangaande de hinder op het spoor.

Auteur: Jerom Rozendaal