FR NL
Herstel van de schade aan spoorlijnen is vorige week ingezet

Treinverkeer Wallonië deels opgestart na wateroverlast

Het treinverkeer is maandagochtend op verschillende lijnen in Wallonië opgestart. Op trajecten die door overstromingen verwoest zijn, kan het herstel aan de spoorlijnen tot 30 augustus duren voordat er weer treinen kunnen rijden.

De extreme regenval en overstromingen in het zuiden en oosten van het land hebben een enorme ravage aangericht met groot menselijk leed als gevolg. Meer dan dertig mensen hebben het leven verloren, ruim 160 mensen zijn vermist en huizen zijn vernietigd.

Brug ingestort en rails verzakt

Ook het spoor in de provincies Luik, Henegouwen, Namen, Luxemburg en Waals-Brabant hebben grote schade opgelopen. Vele spoorlijnen zijn versperd, een brug is ingestort, modderstromen hebben de ballast verplaatst en vele baanvakken en locaties zijn niet meer bereikbaar omwille van grondverzakkingen onder de spoorinfrastructuur. “Meerdere kunstwerken en elektrische installaties zijn beschadigd”, laten de NMBS en Infrabel weten.

Waterschade aan spoor in Wallonië
De situatie op het spoor vorige week. Foto: Infrabel

Deel Infrabel-personeel teruggekeerd uit vakantie

De werkzaamheden om de spoorinfrastructuur op te ruimen en te herstellen zijn vrijdag begonnen. Honderden spoorwegarbeiders werken de klok rond om de schade door de overstromingen zo snel mogelijk te herstellen. Een deel van het personeel van Infrabel keerde terug uit vakantie om hun collega’s in de overstroomde gebieden te helpen. De infrastructuurbeheerder doet ook een beroep op aannemers.

De spoorwegbeheerder schat dat het herstel aan de sporen op sommige trajecten tot dertig augustus kan duren. Veel lijnen zullen vandaag heropstarten: zij werden donderdag buiten dienst gesteld wegens de  uitzonderlijke weersomstandigheden.

Hieronder de geplande heropstart van spoorlijnen op een rijtje:

In de provincie Luik

 • Luik-Guillemins-Namen (L125) : 19 juli
 • Trois Ponts – Gouvy (L42) : 19 juli
 • Dolhain Gileppe- Welkenraedt (L37) : 19 juli
 • Luik-Guillemins – Bomal (L43) : 2 augustus
 • Rivage – Trois Ponts (42) : 2 augustus
 • Verviers- Dolhain Gileppe (L37) : 2 augustus
 • Visé-Maastricht : 2 augustus
 • Liège-Guillemins – Verviers (L37) : 30 augustus
 • Pepinster – Spa (L44): 30 augustus

In de provincies Namen, Luxemburg en Waals-Brabant

 • Namen– Dinant (L.154): 19 juli
 • Dinant – Bertrix (L.166) : 19 juli
 • Poix Saint Hubert-Libramont (162): 19 juli
 • Gembloux – Namen (161) : 26 juli
 • Gembloux – Jemeppe-sur-Sambre (L144) : 2 augustus
 • Ottignies – Sint-Joris-Weert (L139) : 2 augustus
 • Ottignies – Gembloux (161) : 9 augustus
 • Rochefort-Jemelle – Poix St Hubert (L162): 9 augustus
 • Dinant-Houyet (166) : 9 augustus

In Henegouwen

 • Charleroi-Zuid– Namen (L130) : 19 juli
 • Charleroi-Zuid – Ottignies (L.140) : 19 juli
 • Fleurus-Auvelais (147) : 19 juli
 • Charleroi-Zuid– Couvin (L.132/L.134) : 26 juli

Alternatief vervoersplan indien mogelijk

Waar er vorige week geen alternatief vervoer mogelijk was, werkt de NMBS voor de komende weken een alternatief vervoersplan uit dat rekening houdt met de beschikbaarheid van de spoorinfrastructuur. Als het treinverkeer nog niet kan hernemen, zullen er, in de mate van het mogelijke, vervangbussen worden ingezet.

Lees ook:

Treinverkeer in Zuid-België stilgelegd door wateroverlast
Spoorverzakkingen door hevige regenval Wallonië, herstel kan weken duren
Ook treinuitval in Henegouwen door wateroverlast
Montzenroute hersteld: spoorgoederenvervoer naar Duitsland weer mogelijk

Auteur: Jerom Rozendaal