FR NL
Een trein van de NMBS

30 miljoen extra coronasteun voor NMBS en Infrabel

Bron: https://nmbs.prezly.com/media#

De federale regering heeft ingestemd met een aanvullend steunpakket van 33,7 miljoen euro aan NMBS en Infrabel. Dat laat minister van Mobiliteit Georges Gilkinet weten. Het geld is bedoeld om de coronaverliezen te dempen.

Corona drukt zijn stempel op de bedrijfsresultaten van NMBS en Infrabel. Tijdens en door corona is het aantal treinreizigers sterk terug gelopen en momenteel vervoert NMBS nog maar tachtig procent van de pre-corona volumes.

Compensatie inkomstenverliezen

Om de inkomstenverliezen te compenseren stelt de federale overheid een aanvullend steunpakket van  33,7 miljoen euro beschikbaar. 27 miljoen euro gaat naar de NMBS, terwijl Infrabel 6,7 miljoen euro uit de staatskas krijgt. De spoorbeheerder leidt ook verliezen omdat het spoor minder gebruikt wordt door spoorvervoerders.

Benoît Gilson, CEO van Infrabel, betuigd op social media zijn dankbaarheid. “Dit is niet de eerste hulp die wij ontvingen, maar het staat ons toe onze missie te vervolgen op het gebied van mobiliteit, economie en de wereld van morgen.

Infrabel ontving in 2020 al 48,2 miljoen euro coronacompensatie, en 38,6 miljoen in 2021. NMBS ontving 288 miljoen euro coronahulp in 2020 en 301 miljoen in 2021.

Auteur: Jerom Rozendaal