FR NL
spoorwegberg onder Engelslei

Dertig nieuwe ‘centers’ onder spoorwegberm Antwerpen

Infrabel en de stad Antwerpen slaan de handen ineen voor de opwaardering van de ruimtes onder de spoorwegwegberg in Antwerpen tot ‘centers’ voor ondernemers. Het is een vervolg op een eerste fase in 2019 toen 19 centers werden afgeleverd. Het betreft een mix aan creatieve ondernemingen van lab voor alcoholvrije dranken, een atelier voor houtsnijden, een microbrouwerij, een pottenbakkerij en een meubelstofferingszaak.

De tweede fase van de opwaardering van de ruimtes onder de spoorwegberg  aan de Engelselei in Borgerhout, Antwerpen, is gepland voor 2024-2025. De stad Antwerpen, die hiermee ook de uitstraling van de buurt wil opwaarderen heeft een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project.

“De eerste fase heeft aangetoond dat er veel vraag is naar betaalbare ruimtes voor creatieve ondernemers. Er is zelfs een wachtlijst met geïnteresseerden voor de huidige centers. Bovendien krijgt de buurt niet alleen een forse impuls op het vlak van bedrijvigheid, maar wint de hele wijk met een levendige stadswal”, laat Claude Marinower, Antwerpse schepen voor Economie weten in Gazet van Antwerpen.

Waterdichting brugconstructie voor rekening Infrabel

Voor de renovatie van de ruimtes is een waterdichting van de bestaande brugconstructie nodig, een taak die onder de verantwoordelijkheid van Infrabel valt. De spoorinfrabeheerder zal in de loop van 2022 een openbare procedure uitschrijven voor het vernieuwen van de waterdichting van de bestaande brugconstructie. “Dit wordt een helse klus waarbij de waterdichting van maar liefst 73 aaneengesloten bruggen zal worden vernieuwd in een maandenlange onderbreking van het treinverkeer op de spoorlijn 12”, vertelt Erik De Grove, projectleider van Infrabel.

Auteur: Jerom Rozendaal