FR NL
Kokend water als middel onkruidbestrijding

Infrabel test kokend water als  onkruidbestrijdingsmiddel

Infrabel voert een test uit met kokend water als alternatief bestrijdingsmiddel van onkruid langs en op het spoor. Het project van de spoorinfrabeheerder past in de strategie van de afgelopen jaren om het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen terug te  schroeven.

De afgelopen jaren is het gebruik van pesticiden als basis voor onkruidbestrijding op en langs te sporen bij Infrabel flink gedaald. Ten opzichte van het referentiejaar 2018 werd er in 2020 een daling van iets meer dan 50 procent genoteerd. Deze daling is onder meer te verklaren door de inzet van een slimme onkruidtrein die via sensoren en kunstmatige intelligentie erg gericht kan spuiten.

Water onder hoge druk op onkruid gesproeid

Middels een actieplan wil het staatsbedrijf het gebruik van pesticiden verder terugdringen en nu is het een test begonnen met een systeem van kokend water dat aan de sproeitrein is verbonden. De leverancier van het pompsysteem, Speck pompen, legt uit hoe het werkt: “Door onder hoge druk het kokende water over de planten te sproeien wordt de celstructuur aangepast. Door dit proces op gezette tijden te herhalen, zal het onkruid vergaan. Bovendien werkt die temperatuur ook preventief tegen het ontkiemen van zaden, mossen en algen.”

Te vroeg voor conclusies

Infrabel laat weten dat het om een testproject gaat en dat het te vroeg is om conclusies te trekken over de werking van het systeem.

Lees ook: Pesticideverbruik Infrabel daalt, maar blijft wel grootgebruiker

Auteur: Jerom Rozendaal