Start bouw nieuwe spoorbrug Statiestraat Ekeren staat in het kader van de modal shift

Infrabel kondigde vandaag een belangrijke investering aan voor het goederenspoorvervoer van en naar Port of Antwerp. De bouw van de nieuwe spoorbrug in de Statiestraat in Ekeren kadert in de modal shift. Duurzaamheid staat daarbij dus centraal.

Infrabel en zijn dochteronderneming TUC RAIL starten binnenkort met de bouw van een nieuwe spoorbrug aan de Statiestraat in Ekeren. De oude brug zit op het einde van zijn levensduur en moet vervangen worden.

Eén op één vervanging

Het gaat hier om een zogenaamde één op één vervanging. Het bestaande kunstwerk verdwijnt en er komt een nieuwe brug op exact dezelfde plaats. De infrastructuur, die vernieuwd wordt, is onderdeel van een belangrijke goederenspoorlijn naar de haven van Antwerpen.

De werken zullen bijna vier jaar duren. De werf verloopt gefaseerd en de infrastructuurbeheerder zal lokaal een omleidingsspoor aanleggen om vlot treinverkeer te blijven garanderen. In totaal gaat het om een investering van ruim 13 miljoen in het teken van de modal shift. Deze shift mikt op meer goederen per spoor en minder vrachtwagens over de weg.

Belangrijkste toegangspoort voor goederentreinen naar de Antwerpse haven

De eerste bouwplannen, die nog bestaan, van de spoorbrug aan de Statiestraat in Ekeren dateren van 1930. Een oude brug dus die aan het einde van zijn levensduur zit en nu moet vervangen worden. Uitstel is geen optie meer. De brug is een onderdeel van de belangrijkste goederenspoorlijn voor de haven van Antwerpen en gaat rechtstreeks naar het vormingsstation. In dat station worden zowat alle goederentreinen samengesteld. Met deze brugvernieuwing investeert Infrabel meer dan 13 miljoen in een project dat extra zuurstof geeft aan de modal shift. Modal shift dat is meer goederentransport per spoor en minder vrachtwagens op de weg.

Nieuwe brug goed voor de modal shift

De spoorbrug ligt op een erg strategische plaats en tilt de spoorlijn Mortsel-Haven van Antwerpen (L27A) over de Statiestraat en over de spoorlijn Antwerpen-Nederlandse grens (L12). Omdat de stalen brug zo verouderd is, geldt er momenteel een tijdelijke snelheidsbeperking (van 60 i.p.v. 90 km/u). Het spreekt voor zich dat deze brug, die op een cruciale spoortoegang voor de haven ligt, goed geïnspecteerd en onderhouden wordt. Toch bereikt het in stand houden van deze infrastructuur stilaan zijn limiet. Als Infrabel de spoorbrug niet zou vervangen, dan dreigt dat een loodzware hypotheek te leggen op het goederenspoorvervoer voor de PoA (Port of Antwerp). En dat is niet de bedoeling omdat zowel de federale regering, Infrabel, de haven en de betrokken sectoren volop inzetten op de modal shift. Tegen 2030 moet het goederentransport per spoor verdubbelen.

Auteur: Jos Sterk