FR NL
Een passagierstrein van Deutsche Bahn

Duitsland: DB maakt netwerk en stations klaar voor de toekomst

Deutsche Bahn (DB) zet resoluut zijn investeringsprogramma “Nieuw netwerk voor Duitsland” voort. In 2022 zou het recordbedrag van 13,6 miljard euro geïnvesteerd worden in de spoorweginfrastructuur – ongeveer 900 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Dat bedrag is afkomstig van DB zelf, de federale staat en de Duitse deelstaten.

Het huidige prestatie- en financieringsakkoord III tussen de federale staat en de spoorwegen (LuFV III) is van kracht sinds januari 2020. Het stelt meer middelen ter beschikking van de spoorweginfrastructuur dan ooit tevoren.

Looptijd bedraagt tien jaar

De looptijd van de LuFV III-overeenkomst is tien jaar, het dubbele van de vorige overeenkomsten. Het biedt daarmee planningszekerheid voor bedrijven, leveranciers en dienstverleners. De LuFV III-overeenkomst maakt het ook mogelijk om innovatieve benaderingen met de bouwsector te implementeren om bouwprocessen te versnellen.

De prestatie- en financieringsovereenkomst is gebaseerd op volledige transparantie en controle. De Federale Spoorwegdienst ziet toe op de uitvoering van de overeenkomst. Kwaliteitsindicatoren documenteren de staat van het netwerk, het aantal gerenoveerde bruggen, de middelen voor onderhoud en nog veel meer.

Capaciteitsverhoging

De DB gaat maar liefst 1.800 kilometer spoor, 2.000 wissels, 140 bruggen en 800 stations moderniseren en vernieuwen. Met dit programma wil de DB vooral meer capaciteit op het spoornet creëren en de bestaande infrastructuur efficiënter maken.

Het investeringsoffensief van dit jaar draait om twee hoofdlijnen. Enerzijds creëert de DB meer rijstroken en worden bepaalde lijnen uitgebreid. Hiervoor worden alleen al dit jaar 4.800 extra ingenieurs en specialisten in dienst genomen voor renovatie en onderhoud.

De ongeveer 60 kilometer lange hogesnelheidslijn Wendlingen-Ulm wordt volgens planning eind 2022 in gebruik genomen. Het is een belangrijke stap op weg naar de ingebruikname van Stuttgart 21 en zal de reistijd tussen Stuttgart en Ulm met ongeveer een kwartier verkorten.

Digitalisering

Anderzijds zet de DB haar digitaliseringsprojecten eveneens voort. De focus ligt op de werken van het Stuttgart-complex en de Scandinavisch-mediterrane corridor van Hamburg naar de Oostenrijkse grens bij Kufstein via Erfurt en München.

Tegelijkertijd gaat ook de uitbreiding van ETCS, het Europese standaard veiligheidssysteem, door. In de zomer wordt in Donauwörth het eerste digitale seinhuis in gebruik genomen dat de treinen op een hogesnelheidslijn aanstuurt.

Twee assen zijn noodzakelijk voor meer en snellere verbindingen

Deze twee assen – capaciteitsvergroting en digitalisering – zijn noodzakelijk voor meer en snellere verbindingen voor de Duitse klokregeling. “Een robuuste infrastructuur is de basis van een aantrekkelijk aanbod voor alle treinreizigers. Dat is precies wat ons interesseert: we willen meer mensen overtuigen om de trein als milieuvriendelijk vervoermiddel te gebruiken. Elke euro die in het spoor wordt geïnvesteerd, is dus ook een euro die wordt geïnvesteerd in klimaatbescherming”, vervolgt Ronald Pofalla, directeur Infrastructuur bij DB Netz.

Auteur: Jos Sterk