FR NL

SNCF Réseau en Franse Senaat op ramkoers over herstelplan voor goederenvervoer per spoor

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/23/sncf-reseau-and-french-senate-collide-over-rail-freight-recovery-plan/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-08

De Franse infrastructuurbeheerder SNCF Réseau en de Franse Senaat (het Hogerhuis van het Franse parlement) zijn het niet eens over de realisatie van het nationale herstelplan voor het goederenvervoer per spoor. De CEO van SNCF Réseau onderstreepte dat het project zoals het is geformuleerd niet zal slagen in zijn doelstellingen, waarna de voorzitter van de Senaat hem beschuldigde van het toegeven van zijn falen.

De confrontatie tussen beiden vond een paar dagen geleden plaats tijdens de vergadering van de commissie voor regionale planning en duurzame ontwikkeling van de Franse Senaat. De twee partijen kunnen het al lang niet meer met elkaar vinden, dit sinds de Senaat SNCF Réseau beschuldigt van een gebrek aan ambitie bij het realiseren van de doelstellingen van het nationale herstelplan voor het goederenvervoer per spoor,. Dat plan komt in de praktijk neer op een verdubbeling van het aandeel van het goederenvervoer per spoor van 9 procent naar 18 procent tegen 2030.

Ontoereikende middelen

Aan de andere kant klaagt de Franse infrastructuurbeheerder dat de voor dit project toegewezen middelen ontoereikend zijn en slechts een steentje kunnen bijdragen om het aandeel van het goederenvervoer per spoor met 2 procent per jaar tot 2025 te vergroten.

Gebrek aan ambitie of is er geen draagvlak?

Beide partijen beschuldigen elkaar. Het parlement dringt aan bij SNCF Réseau om zich te houden aan het klimaatplan voor het goederenvervoer per spoor. De Senaat vreest namelijk dat de infrastructuurbeheerder de geplande doelstellingen niet zal kunnen halen, waardoor er een kloof ontstaat tussen de verwachtingen en het eindresultaat.

Tijdens een ontmoeting tussen de twee partijen om de situatie te bespreken, liepen de spanningen hoog op. Luc Lallemand, CEO van SNCF Réseau, benadrukte nogmaals dat zijn bedrijf zijn uiterste best zal doen om de doelstellingen van het plan te realiseren, ondanks de gebrekkige toewijzingen van middelen.

“We gaan ons tevreden stellen met de middelen die ons zijn toegewezen”, zei hij. Bovendien benadrukte Lallemand dat de doelstellingen van het plan niet bepaald realistisch zijn, wat betekent dat de SNCF niet als schuldige mag worden aangewezen in geval van mislukking. “Het is geen contract dat een verdubbeling van het spoorverkeer beoogt om de doelstellingen van de Green Deal te halen. De ambitie is en blijft een groei van ruim 2 procent per jaar tot 2025”, aldus Lallemand.

In reactie op de opmerkingen van Lallemand zei Jean-François Longeot, de voorzitter van de Commissie voor Regionale Planning en Duurzame Ontwikkeling, dat deze opmerkingen de facto de mislukking toegeven, een mislukking die niet geaccepteerd kan worden”. Frankrijk heeft zich er namelijk toe verbonden om de voorwaarden verbonden aan de Europese Green Deal na te leven.

Auteur: Jos Sterk