FR NL

Nieuwe route naar Rotterdam succesvol, maar het kan nog beter

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/08/port-of-rotterdam-celebrates-routes-success-industry-has-second-thoughts/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-10

De haven van Rotterdam viert de kaap van 10.000 treinen op het Theemsweg traject dat enkele maanden geleden werd geopend. De nieuwe lijn, expliciet aangelegd om het goederenvervoer per spoor in de haven te verbeteren, lijkt een groot succes te worden. Vertegenwoordigers van de Nederlandse spoorgoederenindustrie waarschuwen echter dat er nog een aantal obstakels zijn die overwonnen moeten worden.

Het Theemswegtraject is begin november 2021 geopend, na een zesdaagse afsluiting van de Rotterdamse havenlijn. De route is een ruim vier kilometer lang viaduct met twee boogbruggen van de Merseyweg tot aan de Moezelweg via de Neckarweg.

De nieuwe route verving de verouderde Calandbrug, die hinder veroorzaakte voor het goederenvervoer per spoor omdat deze meerdere keren per dag open moest om schepen door te laten. Volgens de eerste schattingen van de Rotterdamse haven zou het nieuwe traject de capaciteit van het goederenvervoer per spoor verhogen van 90 treinen per dag tot 230 per dag.

Rotterdamse haven spreekt van een duidelijk succes

“Het vier kilometer lange stuk Rotterdamse havenspoorlijn dat drie maanden geleden werd geopend is zonder meer een succes. Er zijn al zo’n 10.000 treinen over het traject gereden en dat zonder verstoringen of vertragingen”, aldus de Rotterdamse haven. Het aantal treinen heeft misschien niet het verhoopte aantal van 230 per dag bereikt, maar de aanzet daartoe is alleszins gezet. Het ziet er naar uit dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn alvorens er wordt aangetikt op 230.

Meer en gemakkelijker goederentreinvervoer draagt ​​positief bij aan de Nederlandse doelstellingen voor groen vervoer. “We zetten ons in voor de Europese duurzaamheidsdoelstelling om binnen tien jaar 50% meer goederen over het Nederlandse spoor te vervoeren. Dit doel kan alleen worden bereikt met goed functionerende spoorverbindingen”, aldus Boudewijn Siemons, COO bij het Havenbedrijf Rotterdam, verwijzend naar het Theemswegtraject.

“Een positieve evolutie, maar laten we nuchter blijven”

“Het Theemswegtraject is ongetwijfeld een kwaliteitsverbetering voor het goederenvervoer per spoor in Nederland, aangezien de exploitatie niet langer wordt gehinderd door de vaak defecte Calandbrug en andere obstakels”, benadrukt Hans-Willem Vroon, directeur van belangenorganisatie RailGood.

“Ondanks dit grote succes zijn we er nog niet helemaal”, voegde hij eraan toe. Dit komt door de toegenomen verstoringen in de Rotterdamse havenlinie in 2021, die ondanks de nieuwe route het aantal verstoringen in 2020 overtroffen.

Als je ook kijkt naar de treinvrije periodes in de haven door werkzaamheden, die van invloed zijn op de planning van het goederenvervoer per spoor en klanten, dan is het duidelijk dat er ruimte is voor verbetering. “Mooi dat de Rotterdamse haven dit succes viert, maar laten we tevens ook nuchter blijven”, besloot Vroon. Hij roept alle betrokken partijen, inclusief de haven en ProRail, op om intensiever te werken aan assetmanagement en capaciteitsverdeling.

Auteur: Jos Sterk