FR NL

Nurminen Logistics focust zich op de Middle Corridor

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/03/16/nurminen-logistics-joins-the-middle-corridor/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

Het Finse logistiekbedrijf Nurminen Logistics en Kazachstan Railways hebben een overeenkomst getekend voor de commercialisering van de Trans-Kaspische Internationale Transportroute, ook wel bekend als de Middle Corridor. Beide twee partijen zijn van plan om tussen april en juni testtreinen over dit traject te laten rijden, terwijl ze ook hun samenwerking op het traject China-Finland willen intensiveren.

De overeenkomst werd op woensdag 16 maart ondertekend en het is de eerste stap van Nurminen om transport via de Middle Corridor te organiserenen. Het logistieke bedrijf is al goed vertegenwoordigd op de Nieuwe Zijderoute en staat vooral bekend om zijn verbindingen vanuit Noord-Europa en Finland naar verschillende Chinese steden, maar ook naar Japan, Vietnam, Korea en Singapore.

Zowel oostwaartse als westwaartse goederenvervoersdiensten

Nurminen biedt zowel oostwaartse als westwaartse goederenvervoersdiensten aan, waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van de Trans-Siberische route en de route van China via Kazachstan en Rusland naar Helsinki en de Kotka-terminals in Finland. De situatie als gevolg van de sancties die aan Rusland zijn opgelegd, maakt het transport via het land echter ingewikkelder. De samenwerking met Kazachstan Spoorwegen (KTZE) zou tegen die achtergrond een waardevol alternatief kunnen bieden.

Commerciële dienst operationeel tegen september

Beide partijen gaan in april aan de slag met de eerste testtreinen die via Kazachstan, Azerbeidzjan en Georgië naar Midden-Europa rijden. Verwacht wordt dat de tests tussen april en juni zullen plaatsvinden, zodat alles afgerond is om tegen september de commerciële dienst te lanceren. De Europese bestemmingen die in deze route zijn opgenomen, zijn nog niet bekend. De testperiode zal echter ook dienen om inzicht te krijgen in de meest haalbare opties om de capaciteit en transittijden zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Infrastructuur uit Kazachstan ingezet tussen China-Finland

Naast het lanceren van diensten via de Middle Corridor, richten Nurminen en KTZE zich ook op samenwerking op de route tussen Finland en China. Nurminen wil met name treinwagons gebruiken die zijn geregistreerd in Kazachstan en eigendom zijn van Kazachse bedrijven. Op deze manier zal het bedrijf ervoor zorgen dat de apparatuur die het gebruikt tijdens het vervoer tussen China en Finland niet onderhevig is aan enige vorm van beperkingen of sancties.

Auteur: Jos Sterk