FR NL

Oekraïense Spoorwegen willen nieuwe terminals om spoorverbindingen met Europa te versterken

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/22/ukrainian-railways-want-new-terminals-to-boost-rail-links-with-europe/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-12

Ukrainian Railways roepen particuliere bedrijven op om te investeren en om terminals voor goederenvervoer per spoor te bouwen in de westelijke gebieden van het land. Het bedrijf biedt de spoorweginfrastructuur aan om het goederenvervoer per spoor van en naar West- en Midden-Europa te stimuleren, aangezien Ukrainian Railways er van overtuigd is dat het spoor ook na de oorlog de meest betrouwbare vervoerswijze zal blijken te zijn.

“In vredestijd was de spoorlijn de belangrijkste verkeersader van de economie. Bij het uitbreken van de oorlog werden we een pijler van de nationale veiligheid. Daarom moeten we infrastructuur bouwen voor de ontwikkeling van export en import over de westelijke grenzen”, aldus Alexander Kamyshin, voorzitter van de raad van bestuur van de Oekraïense Spoorwegen.

Terminals op belangrijke knooppunten

“Samen met het ministerie van Economische Zaken bieden we particuliere bedrijven de mogelijkheid om terminals te bouwen op de knooppunten met Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Wij zorgen voor het belangrijkste: de spoorweginfrastructuur. Daarnaast mag worden gerekend op de hulp van de lokale autoriteiten, die dergelijk initiatieven al ondersteunen”, voegde hij eraan toe.

Spoor is de toekomst

Nieuwe terminals aan de westgrens van Oekraïne waren al in aanbouw. De belangrijkste is de containerterminal Mostyska in de regio van Lviv naast de Poolse grens, die in april 2022 in gebruik zou worden genomen. De oorlog bevroor natuurlijk alle vooruitgang van het project; het potentieel is er echter nog steeds aanwezig.

Oekraïne wil het goederenvervoer per spoor van en naar zijn westelijke buren vergemakkelijken, en dit lijkt tevens de herstelstrategie tijdens en na de oorlog te zijn. Met meer terminalinvesteringen in het westen van het land zal het goederenvervoer per spoor de belangrijkste speler in de supply chain worden.

Auteur: Jos Sterk