FR NL

Oudste logistiek bedrijf ter wereld breidt zijn aanwezigheid in Turkije uit

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/03/30/oldest-logistics-company-in-the-world-thinks-turkey-is-the-place-to-be/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-13

Gebrüder Weiss, het oudste logistieke bedrijf ter wereld dat werd opgericht in 1823, zal zijn aanwezigheid in Turkije uitbreiden met een nieuwe locatie in Mersin. Tegelijkertijd wordt de blik ook gericht op de Middle Corridor. Turkije wordt volgens het bedrijf steeds belangrijker voor de Nieuwe Zijderoute en het transport in de Kaukasus, het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

Mersin is de derde Gebrüder Weiss-locatie in Turkije, naast Istanbul en Izmir, waar het bedrijf sinds 2012 aanvullende lucht- en zeevrachtdiensten organiseert. Door vorig jaar de expediteur 3S Transport & Logistik over te nemen breidde Gebrüder Weiss de transportdiensten uit tussen Istanbul en Duitsland.

Waarom is de keuze op Mersin gevallen?

Mersin is misschien niet het meest voor de hand liggende logistieke knooppunt in Turkije. Het is een havenstad aan de zuidelijke Middellandse Zeekust van Turkije, tegenover het eiland Cyprus en zeer dicht bij het Midden-Oosten. “De keuze voor Mersin heeft alles te maken met de uitbreiding van ons netwerk in het zuiden van Turkije. Het is de op een na grootste haven van het land, met lucht- en zeevrachtdiensten en intermodaal landvervoer”, aldus Gebrüder Weiss.

Bovendien ligt Mersin zeer dicht bij belangrijke productielocaties in Turkije, waar de sectoren textiel, landbouwproducten, chemie en machinebouw sterk vertegenwoordigd zijn. Hierdoor is het een ideale locatie voor export naar zowel Europa als naar het oosten. “Gunstige transportverbindingen naar het Middellandse Zeegebied en de nabijheid van industriële activiteiten in het achterland zijn allemaal voordelen die de nieuwe locatie te bieden heeft”, legt Wolfram Senger-Weiss, CEO van Gebrüder Weiss, uit.

Hub voor de zijderoute

Afgezien van het belang van Mercin voor regionaal vervoer en de nabijheid van Europese bestemmingen, was de keuze voor uitbreiding in Turkije ook direct gecorreleerd met de rol die het land speelt in de zijderoute, zo stelt Gebrüder Weiss. “Turkije is een opkomende groeimarkt en met zijn ligging aan de Middellandse Zee een belangrijke vrachtafhandelingsfaciliteit voor transporten tussen Azië en Europa”, aldus Senger-Weiss.

Het wereldwijde logistieke bedrijf ziet daarbij ook de poortfunctie van het land naar de Middle Corridor niet over het hoofd. Dit is zelfs een van de belangrijkste argumenten voor de uitbreiding van de activiteiten in Turkije. Vanuit Mersin is het eenvoudig om intermodale en multimodale diensten te lanceren op de Noord-Zuid as via de Kaukasus richting Centraal-Azië en China. “We hebben onze eigen locaties in de meeste landen langs de Middle Corridor en zijn bekend met de lokale juridische en culturele bijzonderheden in deze regio’s. We zien daarenboven ook een toenemende vraag van onze klanten naar transport op deze route”, besluit Senger-Weiss.

Dit artikel is eerder verschenen bij zustervakblad RailFreight.com

Auteur: Nikos Papatolios