FR NL

Hongarije brengt vrachtroute in kaart waarbij Boedapest wordt omzeild

De Hongaarse autoriteiten hebben de route en de bestemmingen vastgelegd van de V0-spoorlijn voor goederenvervoer die Boedapest omzeilt. De speciale goederencorridor die het oostelijke deel van het land met het westen verbindt en zich uitstrekt tot Oostenrijk zal door de grote industriële en economische centra van het land rijden, zei László Palkovics, de Hongaarse minister van Innovatie en Technologie.

V0 volgt de oost-west richting en verbindt Szolnok, Kecskemét, Székesfehérvár en Győr. Szolnok ligt in het oosten van het land in de buurt van de Zahony-regio, terwijl de eindbestemming Győr zeer dicht bij de Hongaarse grens met Oostenrijk en Slowakije ligt, niet zo ver van Bratislava en Wenen.

Nieuwe spoorbrug is gepland

Palkovics legde in een persconferentie uit dat de bouwwerkzaamheden zullen beginnen op het traject tussen Kecskeméta en Adony, in het centrum van V0 op de route van Kecskemét naar Székesfehérvár. Tegen 2030 moet de hele lijn Szolnok-Győr klaar zijn.

Een deel van het ontwerp van de lijn betreft de bouw van een nieuwe spoorbrug over de rivier de Donau. “Om de geplande verbinding tot stand te brengen, is een nieuwe spoorbrug over de Donau nodig. Er zijn verschillende alternatieven met betrekking tot de exacte locatie die nog worden onderzocht”, legt de minister uit. Hij zei ook dat de autoriteiten tijdens de aanleg ook zullen overwegen om Natura 2000 en andere natuurgebieden in stand te houden.

Een moderne goederentreinverbinding

Palkovics benadrukte dat de V0-vrachtspoorlijn die in voorbereiding is een moderne goederentreinverbinding zal creëren van Záhony naar het Győr-gebied. Het is alleszins interessant om te vermelden dat de lijn aanvankelijk deel uitmaakte van een bredere planning in het kader van de joint venture die in december 2021 werd opgericht door Oostenrijk (Rail Cargo Group), Rusland (Russian Railways Holding) en Hongarije (CER Cargo Holding).

In januari 2022 meldden verschillende media dat Rusland overwoog om de aanleg van spoorlijn V0 te financieren, maar ook om bij te dragen met knowhow. Dit werd bevestigd door de Russische minister van Transport Vitaly Savelyev in een videogesprek met Palkovics. Ondertussen is er echter veel gebeurd, waarbij de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland een dergelijke investering theoretisch onmogelijk maken. Het is nog onduidelijk of de investering van V0 zal verlopen zoals aanvankelijk gepland.

Auteur: Jos Sterk