FR NL

Deutsche Bahn (DB) houdt zich wat investeringen betreft beter aan de planning

Deutsche Bahn heeft de toekomstige uitgaven voor uitbreidingsprojecten met een half miljard euro kunnen verminderen.

Dit betekent een doorbreken van een historische trend bij de Duitse nationale spoorwegmaatschappij, die herhaaldelijk is bekritiseerd omdat ze niet alle beschikbare middelen voor infrastructuuruitbreiding tijdens de toegewezen tijdsbestekken heeft opgebruikt.

Ronald Pofalla, bestuurslid voor infrastructuur bij Deutsche Bahn, zei: “We hebben de trend nu gekeerd. In 2021 hebben we alle begrotingsmiddelen gebruikt voor onze nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten en hebben we de resterende bedragen uit de voorgaande jaren met een half miljard euro en dus bijna 60 procent teruggebracht.

Te weinig projecten gepland

“In het verleden bleven er middelen over omdat er tien jaar geleden te weinig projecten waren gepland. We namen tegenmaatregelen en konden aan steeds meer projecten beginnen te werken. Vooruit kijken en de nadruk leggen op continuïteit werpen nu hun vruchten af.

“Ook dankzij onze inmiddels hechte samenwerking met de bouwsector hebben we onze snelheid kunnen opvoern. Hierdoor zijn we steeds beter in staat om bouwplaatsen binnen het geplande tijdsbestek af te ronden en dat met extra aandacht voor de kwaliteit van de afwerking ervan.”

De gewijzigde randvoorwaarden wat betreft voorfinanciering in de projectplanning hebben ook bijgedragen aan de ommekeer. Sinds 2015 werden er jaar na jaar meer federale middelen opgenomen dankzij een verbeterd beheer en dankzij een betrouwbare projectcontrole bij de dienst infrastructuur.

In 2021 is, ondanks de gevolgen van de pandemie en het gestaag toenemende tekort aan materialen, een betrouwbare projectuitvoering gebeurd. DB van plan om de stappen die het al heeft gezet te blijven verbeteren.

Op dit moment, zo meldt het bedrijf, zijn er ongeveer 175 projecten gepland of in uitvoering.

Auteur: Jos Sterk