FR NL

EU investeert miljarden in infrastructuurprojecten en het spoor krijgt een eerlijk deel van de taart

The Netherlands

De Europese Commissie heeft 135 vervoersinfrastructuurprojecten geselecteerd die in aanmerking komen voor EU-subsidies. Brussel zal aan deze projecten 5,4 miljard euro toewijzen via de Connecting Europe Facility (CEF), gericht op de ontwikkeling van het TEN-T-netwerk en naadloze connectiviteit tussen de lidstaten. Spoorprojecten zullen daarbij een prominente rol spelen, zo werd verzekerd.

“Met het geld zullen projecten ondersteund worden in alle EU-lidstaten langs het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T). In het kader van de oorlog in Oekraïne zullen onder andere verschillende projecten in Slowakije en Polen het vervoer van goederen tussen Europa en Oekraïne vergemakkelijken”, aldus de Commissie. In feite lijkt de nasleep van de oorlog het onderliggende motief achter de investeringen te zijn, omdat het conflict de interconnectiviteitsproblemen waarmee de EU-staten worden geconfronteerd aan het licht heeft gebracht.

Spoor krijgt een prioritair belang bij de investeringen

Commissaris voor vervoer Adina Vălean onderstreepte het belang van de investering van 5,4 miljard euro om ontbrekende infrastructuurverbindingen te verbeteren, het vervoer duurzamer en efficiënter te maken en de veiligheid en interoperabiliteit te vergroten: “Deze uitdagende tijden hebben het belang van onze EU-vervoerssector en van een naadloos, goed verbonden infrastructuurnetwerk alleen maar groter gemaakt.”

In dit kader zullen spoorgerelateerde investeringen een prominente rol spelen in de nieuwe financieringsronde. Vălean benadrukte de vitaliteit van projecten zoals het upgraden van de spoorweg-wegoverslagterminal in Haniska pri Košicich, in Slowakije, die de connectiviteit met Oekraïne zal vergemakkelijken.

Polen zal ook een deel van de financiering krijgen, maar specifieke projecten zijn daar nog niet geïdentificeerd. Desalniettemin lijkt het erop dat investeringen gericht op connectiviteit met Oost-Europa en de Baltische staten ook Polen niet onberoerd zullen laten.

Ook ruimte voor andere projecten

Naast de broodnodige investeringen voor naadloze connectiviteit en interoperabiliteit aan het oostfront, waar de grenzen zijn bereikt op het gebied van transport, zal de EU ook verschillende andere projecten financieren.

“Verschillende projecten zullen het spoorwegnetwerk van de EU een boost geven, waaronder de 18 km lange Fehmarn Belt-tunnel die de reistijden tussen Denemarken en Duitsland aanzienlijk zal verkorten. Verdere investeringen in de implementatie van het European Rail Traffic Management System zullen het spoor slimmer, interoperabel en veiliger maken”, zo besloot Vălean.

Auteur: Jos Sterk