FR NL

Het belang van de derde as Brussel-Luxemburg

Flickr

In de jaren 1990, toen Infrabel nog niet bestond, werd een programma opgezet om het spoorwegnet nieuw leven in te blazen door 10 assen te creëren die elk een of meer lijnen over het hele grondgebied groeperen. Wat in België de derde as wordt genoemd, is een belangrijke schakel in het Belgische spoorwegnet.

Het doel was om de financieringsbehoeften van de overheid beter te identificeren en te voldoen aan de 60/40-investeringsregel. De derde as in de reeks omvat de lijnen L161 en L162, d.w.z. de route Brussel-Aarlen-Luxemburg.

Zodoende werd de term ‘As 3’, officieel gebruikt in alle documenten. Voor de rest van het netwerk had deze nummering per as geen effect.

Een internationale verbinding

De spoorverbinding Brussel – Luxemburg – Straatsburg is een van de trans-Europese projecten die door de Europese Commissie als prioriteit zijn aangemerkt (TEN-T – Trans-European Transport Network). In dit kader hebben de Belgische regering en het Waalse Gewest in 2006 beslist om ingrijpende moderniseringswerken uit te voeren op de lijnen 161 (Brussel – Namen) en 162 (Namen – Luxemburg), of dus meer bepaald op as 3.

Verschillende investeringen hebben zowel tot doel de capaciteit van de bestaande infrastructuur te behouden (op het vlak van sporen, bovenleidingen, seingeving of burgerlijke bouwkunde), als om de capaciteit ervan uit te breiden (rectificatie van het tracé, ontwikkeling van stations, enz.).

Deze investeringen waren aanvankelijk het onderwerp van verschillende afzonderlijke projecten, om de capaciteit te behouden en uit te breiden; maar sinds 2009 heeft Infrabel beslist om alle investeringen rond deze as te groeperen in één enkel programma (genaamd “As 3: modernisering”) om de transparantie te vergroten en de opvolging te vergemakkelijken.

Belangrijke werken zijn noodzakelijk

De lijnen L161 en L162 werden respectievelijk in 1856 en 1859 ingehuldigd, wat betekent dat hun hellingen, taluds en taluds sindsdien niet veel zijn veranderd en nog steeds die van vandaag zijn. Het is een lijn die treinbestuurders als “moeilijk” omschrijven, vooral buiten Namen, maar het is tevens ook de mooiste van het land!

De lijn werd in 1956 volledig geëlektrificeerd op 3 kV tot aan het station van Luxemburg, waardoor Belgische treinen de hoofdstad van het Groothertogdom konden bereiken zonder de spanning te veranderen.

De opwaardering van deze structurerende as van Zuidoost-België is al jaren nodig.

Concreet is het de bedoeling om de referentiesnelheid op de twee lijnen te verhogen tot 160 km/u waar dit redelijkerwijs mogelijk is. Het programma is ook van plan om lijn 162 te voorzien van 25 kV AC en om verouderde apparatuur te vernieuwen.

Om dit objectief te bereiken worden de volgende investeringen gepland:

  • Rectificatie van tien curven om het snelheidsdiagram te verbeteren en te standaardiseren;
  • Ingrijpende herinrichting van de stations van Gembloux, Ciney en Jemelle en aanpassingen aan andere stations;
  • Verbreding van de kloof tot 2,25 meter (noodzakelijk om een ​​referentiesnelheid van 160 km/u mogelijk te maken);
  • Uitbreiding van het platform;
  • Her-elektrificatie in 3 kV DC bovenleiding voor Lijn 161 en in gemengde bovenleiding (3 kV DC / 25 kV AC) voor Lijn 162;
  • Aanpassing van de automatische blokkeringen om de waarschuwingsafstanden te halen die nodig zijn voor een referentiesnelheid van 160 km/u;
  • Ontwikkeling of vervanging van kunstwerken waarvan de spoorbreedte ontoereikend zou zijn geworden na de verbreding van de inter-track en de her-elektrificatie in de gemengde bovenleiding;
  • Herstel van de spoorbedding en verhoging van de spoorkwaliteit;
  • Stabilisatie van taluds en rotswanden;
  • Vernieuwing wegens veroudering van sporen, constructies, seininstallaties, bovenleidingen en hun steunen;
  • Verwijdering van enkele overwegen voor meer veiligheid.

Dit werk is nu behoorlijk gevorderd en een deel ervan is zelfs al voltooid.

Auteur: Frederic de Kemmeter