FR NL

Gemoderniseerd couchette-rijtuig voor Nightjet-dienst van ÖBB voorgesteld

Flickr

ÖBB en Deutsche Bahn (DB) hebben een gemoderniseerde couchette-rijtuig voorgesteld voor de Nightjet-dienst van ÖBB in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.

Als onderdeel van het upgradeprogramma heeft ÖBB 22 passagiersrijtuigen van zijn bestaande Nightjet-treinvloot omgebouwd tot multifunctionele couchetterijtuigen die het passagierscomfort zullen verbeteren.

De opgewaardeerde couchette-auto’s zijn ontworpen om meer comfort en toegankelijkheid te bieden.

Objectief: verdubbeling van het aantal Nightjet-reizigers

Sabine Stock, lid van de raad van bestuur van ÖBB-Personenverkehr AG zei:

“Tegen 2026 willen we het aantal Nightjet-reizigers verdubbeld hebben tot drie miljoen per jaar. Het is niet alleen belangrijk om nieuwe bestemmingen op te nemen in ons Europese nachttreinnetwerk, maar ook om moderne en comfortabele nachttreinen aan te bieden. Met het Nightjet upgrade-programma hebben we conventionele touringcars omgevormd tot moderne, multifunctionele couchette touringcars. Dit verhoogt het slaapcomfort en de privacy voor onze reizigers.”

Heel wat sterke punten

De verbeteringen aan ÖBB’s Nightjet couchette-auto’s omvatten nieuw ontworpen 4-zits compartimenten voor gezinnen, evenals ruimte voor kinderwagens en fietsen.

Elke multifunctionele bankwagen is ook uitgerust met een modern barrièrevrij compartiment inclusief toilet om de toegankelijkheid voor passagiers met beperkte mobiliteit te verbeteren.

Daarnaast bieden de nieuwe touringcars gratis wifi, oplaadpunten en functies zoals lichtregeling om het passagierscomfort nog verder te vergroten. Om de veiligheid te verbeteren is ook een elektronisch toegangssysteem toegevoegd dat gebruikmaakt van geprogrammeerde smartcards.

13 Europese metropolen ’s nachts per spoor verbonden

Stefanie Berk, hoofd Marketing bij DB Fernverkehr zei:

“De nachttrein is niet alleen een sterk symbool van klimaatvriendelijk reizen, maar ook van een genetwerkt, grenzeloos Europa. Samen met ÖBB en onze andere Europese partnerspoorwegen verbinden we de komende jaren 13 Europese metropolen ’s nachts per spoor.”

Auteur: Jos Sterk