FR NL

Bulgarije krijgt 110 miljoen euro van de EU om TEN-T-corridor te moderniseren

Newspapers

De Europese Commissie heeft ingestemd met de toewijzing van 110 miljoen euro als onderdeel van het Cohesiefonds voor de modernisering van een spoorwegcorridor in West-Bulgarije die deel uitmaakt van het TEN-T-netwerk tussen Sofia en de Servische grens.

Het moderniseringsproces betreft een traject van 33,34 km lang tussen de Bulgaarse steden Voluyak en Dragoman en de eerste fase zal naar verwachting in 2023 worden afgerond.

Voordelen voor het milieu

Elisa Ferreira, commissaris voor Cohesie en Hervorming, zei: “Het project biedt duidelijk voordelen voor het milieu, het stimuleert een verschuiving van vrachtstromen van de weg naar het spoor en zal resulteren in minder lawaai en luchtvervuiling, waardoor de levenskwaliteit van de bewoners in de omringende regio’s verbetert.”

Bovendien past de investering in het plan van de Europese Green Deal om knelpunten weg te nemen, grensregio’s te verbinden en duurzaam goederenvervoer te bevorderen.

Een project in twee fasen

Voor de eerste fase komen de middelen uit het Operationeel Programma Transport en Transportinfrastructuur 2014-2020. Meer specifiek zullen de fondsen de renovatie van het bestaande enkelspoor en de aanleg van een tweede, geëlektrificeerd spoor helpen financieren. Daarnaast komt er een upgrade van het systeem voor toezichtcontrole en gegevensverzameling.

De tweede fase van het project wordt gefinancierd door het Transport Connectivity Programme 2021-2027. Deze fase omvat de aanleg van signalerings- en telecommunicatiesystemen en de implementatie van het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Zodra beide fasen zijn voltooid, kunnen passagierstreinen 160 km/u halen en goederentreinen 120 km/u.

Turkije verbinden met Europa

De route maakt deel uit van een grotere corridor die Turkije met Centraal- en West-Europa verbindt. Het verbinden van Turkije met Europa zou een geldig alternatief zijn voor Euraziatisch verkeer dat door Rusland gaat. Het Voluyak-Dragoman-project volgt de lopende aanleg van de Turkse lijn tussen Halkalı en Kapikule, gelegen aan de Turkse grens met Bulgarije.

Auteur: Jos Sterk