FR NL

EU-spoorwegmaatschappijen zullen helpen bij de wederopbouw van Oekraïense spoorwegen

KYIV, UKRAINE - FEBRUARY 28: People wait for trains on the platform at Kyiv train station on February 28, 2022 in Kyiv, Ukraine. As Russia’s large-scale invasion of Ukraine entered its fifth day, the capital was quieter overnight but Russian forces continued to mass outside the city. Ukrainian forces waged battle to hold other major cities. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

32 Europese spoorwegmaatschappijen en -organisaties ondertekenden een verklaring om de wederopbouw van de spoorwegen in Oekraïne te steunen. De verklaring werd op 9 juli ondertekend tijdens de Rail CEO Summit 2022 in Wenen, georganiseerd door de Oostenrijkse federale spoorwegenmaatschappij ÖBB.

CER-voorzitter en CEO van ÖBB Andreas Matthä, die de top organiseerde, nam de verklaring op in een brief aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de leiders van de EU-Raad.

Cruciale rol

De CEO’s van de bedrijven benadrukken de rol van de Oekraïense spoorweginfrastructuur als cruciaal als het gaat om de noodzaak van corridors voor ontheemden en voor hulpgoederen. De ondertekenaars zijn van plan bij te dragen aan de wederopbouw, zowel met dringend benodigde materialen als met kennis. Europese spoorwegmaatschappijen hebben ook een beroep gedaan op de EU om een ​​“Rebuild Ukraine”-fonds op te richten. Het kapitaal dat met het fonds beschikbaar wordt gesteld, wordt specifiek ingezet voor het spoor en de spoorinfrastructuur in Oekraïne.

Werken onder moeilijke omstandigheden

“Ik hoop dat onze voorstellen nu EU-steun op het hoogste niveau zullen vinden. Onze Oekraïense Spoorwegcollega’s werken elke dag onder onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden en riskeren hun leven, ze rekenen op onze volledige steun en solidariteit”, aldus Matthä.

Alberto Mazzola, CER Executive Director, deelt de hoop van Matthä. “Met onze verklaring en onze oproep tot goedkeuring van de EU-leiders, willen we ons uiterste best doen om de infrastructuur van het land te behouden en opnieuw op te bouwen, zodat Oekraïne en zijn bevolking kunnen blijven vertrouwen op veerkrachtige spoordiensten in de toekomst”.

De herziene TEN-T-kaarten zijn goedgekeurd

Vorige maand heeft de Commissie ook herziene TEN-T-kaarten goedgekeurd. Zo zijn Rusland en Wit-Rusland van deze kaarten verwijderd. De Commissie wijst erop dat samenwerking met deze landen niet passend is en evenmin in het belang van de Unie. Bovendien heeft de Europese Commissie vorige week besloten de TEN-T-verordening te herzien vanwege de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Auteur: Jos Sterk