FR NL

Stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe NMBS-hoofdkantoor is in orde

Shutterstock

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een stedenbouwkundige vergunning verleend voor de renovatie en uitbreiding van de Tri Postal-site in het station Brussel-Zuid, gelegen langs de Fonsnylaan.

Het project betreft alleen het hoofdkantoor dat onder handen wordt genomen, aan het station zelf niet wordt gewerkt.

In het hoofdkantoor worden de vele operationele activiteiten van de NMBS ondergebracht. De werkzaamheden zouden in de komende maanden beginnen. Momenteel verspreid over verschillende afzonderlijke sites, allemaal dichtbij het Zuidstation, zullen de verschillende NMBS-afdelingen en HR-Rail voortaan samengebracht worden in één nog te bouwen gebouw dat plaats biedt voor zo’n 4.000 medewerkers.

In februari 2020 werd een consortium bestaande uit Besix-BPC/BPI en Immobel geselecteerd als preferente bieder voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de NMBS. Andere deelnemende kandidaten waren Atenor/Eiffage en Jan De Nul/Triple Living.

Verjonging van de zuiderwijk

Dit project zal een hele buurt herconfigureren die de afgelopen drie decennia diepgaande metamorfoses heeft ondergaan. Bedoeling is dat de nieuwbouw het eerste internationale station van het land beter zichtbaar maakt.

De inrichting van de beschikbare ruimtes en de circulatie bij de ingangen wordt verbeterd, zodat reizigers gemakkelijker hun weg kunnen vinden. De hoofdingang wordt zichtbaarder en toegankelijker en de verlenging van een gang onder het spoor naar de Fonsnylaan zorgt voor een nieuwe directe toegang tot de perrons en zodoende ook voor een vlottere passagiersstroom.

Wijk wordt nieuw leven ingeblazen

Ook het raakvlak van het station met de wijk wordt getransformeerd, waarbij de NMBS op het gelijkvloers levendige, aangename en veilige ruimtes belooft die nieuwe winkels, diensten of openbare voorzieningen kunnen huisvesten.

Dit weerspiegelt de strategische doelstelling van de NMBS om de aantrekkelijkheid van haar stations als levendige en intermodale plaatsen en van de omgeving voor haar passagiers en voor de omwonenden te verbeteren. Kwestie van zo de keuze voor de trein te stimuleren.

Transformatie van de stationswijk Brussel-Zuid

Goed bereikbaar met het openbaar vervoer, profiterend van een rijke sociale mix van kantoren, winkels en woningen en met een Brusselse, nationale en internationale rol spelen, verdient de stationswijk Brussel-Zuid een transformatie om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren en het imago van de hoofdingang van de hoofdstad voor reizigers te versterken.

Operationeel in 2025

Het project implementeert ook nieuwe vormen van werkorganisatie in een kwalitatieve omgeving die rekening houdt met een aanwezigheidsgraad van 50% van het personeel ter plaatse.

Het betreft ook een innovatief project op digitaal niveau (Smart Building en Digital Twin of digital double, technologie die het mogelijk maakt om in realtime een digitale kopie van het fysieke gebouw te maken) die het mogelijk maakt om verbruik, bezetting en onderhoud te optimaliseren evenals om preventief en realtime beheer mogelijk te maken.

Het zal het ook mogelijk worden om het energieverbruik, de exploitatiekosten en de milieu-impact van huidige gebouwen aanzienlijk te verminderen.

De  beveiligings- en saneringswerkzaamheden zijn onlangs begonnen. De bouwwerkzaamheden starten de komende maanden en het gebouw moet in 2025 operationeel zijn.

Auteur: Jos Sterk