FR NL

Het nieuwe station van Ottignies moet in 2030 klaar zijn

2011, Wikimedia Commons

Het publiek krijgt inzage in de plannen voor het nieuwe station van Ottignies dat er binnen enkele jaren moet komen. Dat betekent dat er de komende jaren op de site drukke werkzaamheden plaatsvinden.

GEN-project

Er zijn twee aparte plaatsen waar wordt gebouwd in Ottignies. Ten eerste zijn er de belangrijke infrastructuurwerken die enkele jaren geleden zijn begonnen en die deel uitmaken van het GEN-project rond Brussel. Lijn L161, die uit Brussel komt, wordt opgewaardeerd tot vier sporen tot aan de kruising richting Louvain-la-Neuve. Deze lijn loopt door het station van Ottignies. Het volledige spoorplan van het station moest daarom volledig worden aangepast om aan de toekomstige behoeften van het treinverkeer te voldoen.

Deze werken worden uitgevoerd door de infrastructuurbeheerder Infrabel en vereisen een complexe fasering omdat het noodzakelijk is om het treinverkeer tijdens de werken te laten blijven rijden. Infrabel profiteert van dit omvangrijke project om de signalisatie volledig te vernieuwen, de verkeersstromen opnieuw in te richten en de infrastructuur te renoveren.

Een gloednieuw station

De NMBS zal van haar kant 83,3 miljoen euro investeren in een gloednieuw station uitgerust met een voetgangersbrug en een passagiersgebouw. Het stationsproject van Ottignies wordt uitgevoerd op basis van het Masterplan dat werd opgesteld in overleg met de lokale en regionale overheden en met de Waalse openbare busmaatschappij SRWT (TEC).

Een station dat beter aangepast is aan de huidige behoeften

De perrons en toegang tot de perrons in het station van Ottignies zijn verouderd en bieden veel te weinig comfort. De omgeving is ongeschikt voor de functie van intermodaal station en bovendien gevoelig voor ongevallen.

Het huidige station, gebouwd tussen 1999 en 2001, was ontworpen voor bijna 22.000 passagiers per werkdag. De door Infrabel geïnitieerde herconfiguratie van de sporen wordt ook gebruikt om de perrons te vernieuwen en een nieuw gateway-station te bouwen. Uiteraard onder voorbehoud dat de stedenbouwkundige vergunning wordt verleend door de overheid.

Het project is tot 19 september onderwerp van een openbaar onderzoek. De werken zouden tussen eind 2022 en 2030 in 8 fasen worden uitgevoerd.

Auteur: Jos Sterk