FR NL

NMBS zet zich ook in haar gebouwen schrap voor de energiecrisis

2013, Flickr

In het kader van de energiebesparingen zal NMBS binnen haar gebouwen en installaties een soberheidsbeleid voeren om energie te besparen. Deze maatregelen komen bovenop de acties die reeds werden ondernomen vòòr de energiecrisis.

Een aantal maatregelen zal ook worden genomen in de stations, maar de impact daarvan op de klant blijft sowieso beperkt. De bijkomende maatregelen liggen in lijn met de beslissingen die vorige week werden genomen door het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land.

Daarnaast houdt NMBS zich klaar om bij eventuele energieschaarste in het land mee te werken aan de activatie van het afschakelplan door de overheid. ​

In de kantoorgebouwen en werkplaatsen

Om de verwarmingskosten te verminderen zet NMBS in al haar kantoorgebouwen de verwarming op 19°C. Ook in de werkplaatsen, waar de treinen onderhouden worden, gaat de verwarming 1 graad lager. In doorgangen of ruimtes die niet worden gebruikt wordt zowel de verwarming als de koeling uitgeschakeld.

De verlichting in de kantoorgebouwen wordt geoptimaliseerd. Sluipverbruik van elektronische apparaten wordt aangepakt en aan de medewerkers wordt gevraagd extra aandachtig te zijn voor het overbodig gebruik van verwarming, koeling, verlichting en de liften.

Twee kleinere kantoorgebouwen rond het station Brussel-Zuid zullen niet langer worden gebruikt, wat zowel de verwarmingskosten als de elektriciteitskosten zal doen dalen. De betrokken medewerkers kunnen terecht in één van de andere locaties rond het station.

Auteur: Jos Sterk