FR NL

Antwerpen-Duisburg legt ‘rollende pijpleiding’ voor waterstof aan

2019, Duisport.de

De havens van Antwerpen-Brugge en die van Duisport hebben een partnership gesloten om hun spoorverbindingen te versterken. De bijzonderheden van het partnership voorzien in een intense samenwerking tussen de twee havens voor waterstofdistributie.

De twee partners willen een ‘rollende pijpleiding’ aanleggen waar het spoor de aangewezen manier zal zijn om de groene brandstof te transporteren.

Aan ambities geen gebrek

Zowel duisport als Port of Antwerp-Brugge willen uitgroeien tot een centrale waterstofhub voor Europa en tegen die achtergrond samen bouwen aan een waterstoftoeleveringsketen. Naast het gebruik van de klassieke pijpleidingen, zullen de havenbedrijven ook directe en zeer frequente spoorshuttleverbindingen tussen de havens inzetten als korte- of middellangetermijnoplossing voor waterstoftransport.

Spoorpijpleidingen door heel Europa

Of het nu de groene transitiestrategie van de EU is, de energiecrisis rondom ons, het wegvallen van de Russische energiebronnen of de knowhow van de Europese havens op het gebied van brandstofopslag en -distributie: waterstof wordt van het allergrootste belang en het transport ervan gaat dezelfde richting uit.

Net als andere soorten brandstof wordt waterstof doorgaans via pijpleidingen vervoerd. Toch kunnen bedrijven niet wachten op de tijdrovende aanleg van pijpleidingen wanneer onmiddellijke resultaten vereist zijn of wanneer een brandstofloze winter in zicht is.

Uiteraard zijn duisport en Antwerpen-Brugge van plan om waterstofpijpleidingen aan te leggen die de twee havenfaciliteiten met elkaar verbinden. Desalniettemin is de noodzaak om waterstof te transporteren zeer urgent en daarom streven de twee partners ernaar een internationale toeleveringsketen voor waterstof op te bouwen door naast geplande pijpleidingverbindingen een hoogfrequente spoorshuttle op te zetten”.

Oplossingen op zowel korte als op middellange en lange termijn vereist

“De import, transmissie en distributie van groene brandstof hebben oplossingen op korte, middellange en lange termijn nodig. Het ontwikkelen van een stevig multimodaal bevoorradingssysteem zal van fundamenteel belang zijn om de energietransitie te realiseren”, benadrukt Jacques Vandermeiren, CEO van de Belgische haven. “Tegen de achtergrond van de huidige mondiale uitdagingen is het niet meer dan logisch dat we ons Europese partnernetwerk duurzaam versterken en nog nauwer gaan samenwerken”, aldus duisport CEO Markus Bangen.

DB Cargo stapt in het verhaal

Een paar dagen nadat de twee havens het spoor in hun waterstofketenplannen hadden gecentraliseerd, kwam DB Cargo bevestigen dat het spoor inderdaad als een rollende pijpleiding zal functioneren. Op 11 september, een paar dagen nadat Antwerpen-Brugge en duisport de overeenkomst ondertekenden, kondigde de Duitse spoorwegmaatschappij aan dat ze haar spoorwegnet wil gebruiken om waterstof die in Duitse havens aankomt, te distribueren naar het achterland.

Waterstof uit België hoeft echter niet van schepen op treinen te worden overgeladen, omdat het een volledig duurzame en groene route volgt. Het Europese goederenvervoer per spoor lijkt een nieuwe rol te krijgen en met de juiste investeringen zou hierdoor het brandstoftekort van het continent verlicht kunnen worden om zodoende de weg vrij te maken voor het brandstoftransport van de toekomst.

Auteur: Jos Sterk