FR NL

Milieuvriendelijke, innovatieve meettreinen primeur in België

2013, Wikimedia Commons

Infrabel vergroent zijn rollend materieel. Recent kocht de infrastructuurbeheerder drie nieuwe meettreinen, deze worden geleverd door Mermec. Deze innovatieve treinen zijn zodanig uitgerust dat ze zowel op batterijen kunnen rijden als ook op elektriciteit die ze met hun stroomafnemer van de bovenleiding aftakken. Het zijn dus elektrohybride treinen.

Dat betekent dat ze geen CO2 uitstoten. Wanneer deze treinen dalen of remmen, is er een energieterugwinning die opgeslagen wordt in de batterijen. Concreet wordt er jaarlijks 130 ton CO2 uitgespaard (niet uitgestoten) per trein.

Uitstoot van CO2 zoveel mogelijk verminderen

Deze aankoop past dan ook perfect binnen de klimaatstrategie van de infrastructuurbeheerder om de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te verminderen in de toekomst. Het zijn ook de eerste elektrohybride treinen in het rollend materieel park van Infrabel én België.

Wereldwijd is Infrabel ook een van de pioniers met de aankoop van deze nieuwe treinen. De meetrein is bijna 50m lang en weegt 148 ton. Wanneer ze op elektrische tractie rijden, kunnen ze tot 200km/u. Met de batterij is dat 120km/u.

Het eerste exemplaar wordt eind 2024 geleverd en zal, na homologatie, vanaf 2025 op het Belgische spoorwegnet rijden. De twee andere exemplaren worden in 2026 en 2027 geleverd.

Geavanceerd meten van de infrastructuur

Het inspecteren en opmeten van de spoorinfrastructuur is cruciaal voor het onderhoud ervan. Door dit systematisch te doen, kunnen eventuele problemen tijdig opgespoord en hersteld worden nog voor er zich een incident voordoet. Dat is een zeer goede zaak voor de veiligheid, de kwaliteit en de betrouwbaarheid van onze spoorinfrastructuur. En, uiteraard, als er minder incidenten zijn, heeft dat ook een gunstige invloed op de stiptheid van het treinverkeer.

Auteur: Jos Sterk