FR NL

Tunnels van Ganshoren en Jette versierd met street art ingekleurd door kinderen

Street Art, Brussels, Belgium. 2021, Wikimedia Commons

Artiesten en 40 kinderen signeerden street art kunstwerken in tunnels van Ganshoren en Jette, een project dat uitgebreid werd toegelicht op de site van Infrabel.

De leerlingen van het 3de leerjaar van de school Vanhelmont in Jette hebben onlangs de laatste hand gelegd aan de monumentale fresco’s die voortaan de fiets- en voetgangerstunnels van de Bosstraat (Jette/Ganshoren), de Kasteeldreef (Ganshoren) en de Kleine Sint-Annastraat (Ganshoren) sieren.

Aangenamer en veiliger

Belgische artiesten hebben, met de hulp van Infrabel en geïnspireerd door de ontwerpen van de kinderen, kleurrijke street art kunstwerken gerealiseerd rond de thema’s milieu, zachte mobiliteit en innovatie.

Infrabel wil met dit lokaal project de onderdoorgangen aangenamer maken en kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met het spoordomein en de spoorveiligheid.

1 lokaal project, 3 tunnels onder de sporen

Eind 2020 heeft Infrabel de overwegen van de Bosstraat (Jette/Ganshoren), Kasteeldreef en Kleine Sint-Annastraat (beiden in Ganshoren) vervangen door drie tunnels voor voetgangers en fietsers.

Deze onderdoorgangen zijn allen 12 meter lang (uitgezonderd de toegangshellingen), 4 meter breed en 2,5 meter hoog. Ze laten de zwakke weggebruikers toe om in alle veiligheid het spoor over te steken.

Lokaal en transversaal project

In september heeft Infrabel een lokaal en transversaal project opgestart om deze locaties toegankelijker en aangenamer te maken én om de kinderen het spoordomein te leren ontdekken en hen te sensibiliseren rond spoorveiligheid.

De infrastructuurbeheerder heeft de wanden van deze drie tunnels ter beschikking gesteld van een groep Belgische artiesten en van de basisschool Vanhelmont in Jette. Er werden workshops over het spoordomein en de street art technieken georganiseerd in de twee klassen van het derde leerjaar in de Vanhelmont school.

Geweldig resultaat

Vervolgens hebben de artiesten de ontwerpen van de leerlingen op de muren geschilderd waarbij de kinderen hen ter plaatse hebben geholpen met het inkleuren. Het resultaat is geweldig. De beginnende artiesten hebben de tekeningen prachtig afgewerkt en we zien onder meer een spoortechnicus onderweg naar de werf en een expressie van het spoor als hoeksteen van onze mobiliteit.

Auteur: Jos Sterk