FR NL

Nederlandse beslissing over spoorlijn Hamont-Weert uitgesteld tot 2024

NS 1717, Hoorn Kersenboogerd 2008, Wikimedia Commons, Erik Baas

Het ziet er niet naar uit dat op korte of zelfs midddellange termijn een oplossing zal worden voor de spoorlijn Hamont-Weert, kortweg spoorlijn 19 genoemd.

Het dossier hieromtrent stond in september op de agenda van de commissie Infrastructuur en Waterstaat in de Nederlandse Tweede Kamer. De Nederlandse beslissing over de spoorlijn Hamont-Weert werd uitgesteld tot 2024. Wat door sommigen een spijtige zaak wordt genoemd.

Wat moeten we verstaan onder spoorlijn 19?

Spoorlijn 19 is het Belgische gedeelte van de IJzeren Rijn. Deze spoorlijn verbindt Mol met Neerpelt en zo verder via Hamont met de Nederlandse grens richting Weert.

De 31,7 km lange spoorlijn werd geopend op 5 juni 1879 door de spoorwegmaatschappij Grand Central Belge. In 1948 werd de lijn op enkelspoor gebracht. Treinen kunnen kruisen in Balen-Werkplaatsen en Neerpelt. Het is echter het grensoverschrijdend traject tussen Hamont en Weert dat de aandacht trekt.

Aandacht voor de natuur

Belgiƫ ondernam de afgelopen jaren heel wat inspanningen om de verbinding tussen beide gemeenten mogelijkl te maken. Zo werd de elektrificatie van de spoorlijn Mol-Hamont doorgevoerd.

Dat was voor Nederland een voorwaarde om treinen door het natuurgebied tussen Hamont en Weert te laten rijden. Daar staat tegenover dat de Nederlanders wel zelf moeten investeren in de elektrificatie van de 10 km op Nederlands grondgebied. En daar wringt blijkbaar om financiƫle redenen het schoentje. Of er in 2024 een oplossing uit de bus komt, moet nog afgewacht worden.

Auteur: Jos Sterk