FR NL

Financiële situatie rond het spoorwegtransport dreigt honderden kilometers spoorweg onbruikbaar te maken

De financiële problemen waar ons spoorwegtransport mee worstelt zijn al langer bekend, zowel de NMBS als Infrabel hebben extra geld nodig.

Het probleem is dus duidelijk, maar het blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig om er een mouw aan te passen. Zowat iedereen wil tegenwoordig meer geld, terwijl de Belgische staat al zucht en kreunt onder een enorme schuldenlast.

Dringend extra geld nodig voor onderhoud op het spoor

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) geeft zowel de NMBS als Infrabel minder extra geld dan waar beiden op gerekend hadden.

CEO Sophie Dutordoir van de NMBS verwijst naar de impact daarvan op het budget van Infrabel waarover ze te weinig weet. De infrastructuurbeheerder heeft dringend extra geld nodig om het onderhoud van het spoorwegnet in een hogere versnelling te brengen.

Honderden kilometers spoorweg niet langer bruikbaar

De situatie is volgens Dutordoir niet langer houdbaar: honderden kilometers spoorweg zijn niet langer bruikbaar vanwege krakkemikkerige onderhoud van het spoorwegnet.

Dat is een situatie die op termijn alleen maar tot problemen kan leiden.

Wat zijn de alternatieven?

De zoektocht naar geld bij de NMBS gaat onverdroten verder. CEO Sophie Dutordoir gaat op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten en daarvoor liggen verschillende denkpistes op tafel.

Zo zou een deel van de vastgoedportefeuille van de spoorwegmaatschappij in de etalage worden gezet. Dutordoir wil echter niets weten van het temperen van de ambities die in de nieuwe beheersovereenkomst staan.

Auteur: Jos Sterk